Uutiset

Kauppakamarien kysely: Joka toinen yritys pitää lomautuksia tai irtisanomisia todennäköisinä – "Koronavirusshokki ravistelee koko kenttää"

Epidemian sekoittama talous on kasvattanut konkurssiriskiä, sanoo joka kolmas kyselyyn vastannut yritys. Joka neljäs on jo toteuttamassa henkilöstökustannusten leikkauksia.
Juho Romakkaniemen johtama Keskuskauppakamari vaatii valtiolta muun muassa joustoa verotuksen ja vakuutusmaksujen tilitykseen. Kuva: Ossi Ahola/Aamulehti
Juho Romakkaniemen johtama Keskuskauppakamari vaatii valtiolta muun muassa joustoa verotuksen ja vakuutusmaksujen tilitykseen. Kuva: Ossi Ahola/Aamulehti

Työntekijöiden lomautukset tai irtisanomiset voivat olla lähiaikoina edessä tuhansissa suomalaisyrityksissä.

Karu näkymä selviää kauppakamarien tekemästä kyselystä, johon vastasi 4 000 sen jäsenyritystä.

Useampi kuin joka toinen niistä pitää lomautuksia tai irtisanomisia todennäköisinä seuraavan kahden kuukauden aikana. Lähes 25 prosenttia on jo antanut lomautusvaroituksen tai aloittanut yt-neuvottelut.

Konkurssin todennäköisyys on kasvanut ”merkittävästi” lähes joka kolmannessa yrityksessä.

”Yritysten on pakko sopeuttaa kustannuksiaan”

Syynä synkkiin näkymiin on koronavirusepidemia ja sen sekoittama taloustilanne.

– Kyselystä käy selväksi, että koronavirusshokki ravistelee koko yrityskenttää, sanoo Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Juho Romakkaniemi järjestön tiedotteessa.

Yli puolet kyselyyn vastanneista yrityksistä kertoo liikevaihtonsa laskeneen jo nyt.

– Yritysten on pakko sopeuttaa kustannuksiaan tai konkurssiaallolta ja sitä myöten työttömien määrän jyrkältä kasvulta ei vältytä.

Lomautusprosessiin vaaditaan nopeutusta

Romakkaniemi vaatii hallitukselta järeitä toimia yritysten avuksi.

– Toimenpidelistalla tulisi olla muun muassa joustavuutta verotuksen ja vakuutusmaksujen tilitykseen sekä valtion suurempi rooli sairauspoissaolojen kustannuksista, hän listaa.

Yritykset antoivat kyselyssä myös omia ehdotuksiaan tarvittaviksi tukitoimiksi.

Tärkeimpinä pidettiin niin ikään maksuaikojen pidennyksiä veroihin ja työnantajamaksuihin. Lisäksi yritykset kaipaavat kassakriisin varalle nopeita rahoitusinstrumentteja, joiden olisi oltava käytössä kaikenkokoisille yrityksille.

Muina toimina mainitaan yt-neuvottelujen ja lomautusprosessin nopeuttaminen.

Uusimmat

Fingerpori

comic