Uutiset

Kaupunkien äänen on aika nousta esiin

Seinäjoelle kokoontuneet C21-kaupunkien johtajat valmistelevat pohjapaperia hallitusneuvotteluihin

Vaatimus kaupunkipolitiikan nykyistä suuremmasta painoarvosta nousee kärkeen, kun maan 21 suurimman kaupungin johtajat jättävät helmikuussa linjapaperinsa evääksi hallitusneuvotteluihin vaalien jälkeen valmistautuville puolueille. Seinäjoella keskiviikkona kokoontunut C21-ryhmä on vaatimuksissaan yksimielinen.

– Joukon yhteinen näkemys on, että seuraavan hallituksen on otettava kaupunkipolitiikkaan aivan erilainen näkökulma mitä yksikään hallitus on aikaisemmin ottanut. Tästä asiasta me olemme liikuttavan yksimielisiä, sanoo Helsingin kaupungin pormestari Jan Vapaavuori.

Nykyistä aktiivisemmalle kaupunkipolitiikalle kyllä, mutta joissain keskusteluissa esiin nostettua kaupunkiministeriä ei maa Vapaavuoren mielestä kaipaa.

– En minä usko sellaiseen. Pitää olla läpileikkaava tulokulma, mikä tarkoittaa niin ympäristöasioita, turvallisuutta kuin kaikkea muutakin. Melkein kaikki ministeriöt käsittelevät kaupunkeihin liittyviä asioita jollakin tapaa.

Yksi keskiviikon kokouksen keskeisistä painotuksista koski toimivaa rataverkkoa ja nykyistä nopeampia yhteyksiä.

– Kaikki ovat yksimielisiä siitä, että tässä maassa pitää panostaa reippaasti enemmän rataverkkoon, mutta tietenkin priorisointi vähän vaihtelee. Me kuitenkin edustamme kaupunkeja eri puolilta maata, Vapaavuori huomauttaa.

Helsingin ja Seinäjoen näkemykset rataverkon painotuksista ovat kuitenkin yhteneväisiä.

– Me haluamme, että ratainfraa nopeutetaan, ja Seinäjoen näkökulmasta on vain yksi Suomen päärata, kaupunginjohtaja Jorma Rasinmäki korostaa.

Vapaavuori pitää rataverkon kehittämistä tilanteena, jossa kaikki ovat lopulta voittajia.

–  Pääratavaihtoehdon iso bonus on, että se parantaa melkein koko maan yhteyksiä päälentoasemalle. Ei voi yliarvioida sitä, miten suuri merkitys nopeampi, sujuvampi ja luotettavampi yhteys on sekä tavallisille kansalaisille että yritysmaailmalle, hän sanoo.

Viidettä kertaa yhteisen pöydän ääreen kokoontunut C21-ryhmä on vastannut idean kaupunkien yhteistyöstä kehittäneen Vapaavuoren toiveita. Hän on havainnut näkemysten kaupunkipolitiikasta olevan yllättävänkin samankaltaisia.

– Jonkin verran näkyy se, etteivät kaikki mukana olevat kaupungit ole kasvavia, vaikka alueellisia keskuskaupunkeja ovatkin. Se tuo keskusteluun erilaisia tulokulmia.

Vapaavuori harmittelee kaupunkipoliittisen keskustelun tähänastista laiminlyöntiä, mutta toteaa saman tien sen voimistuneen viime vuosina.

– Aihe on ollut ehkä poliittisesti arka, mutta nyt se on noussut koskemaan muutakin kuin vain Helsinkiä ja pääkaupunkiseutua.

Kaupunginjohtajien yhteiset tapaamiset ovat osoittaneet keskustelun perusvireen olevan samanlainen eri puolilla maata ja erikokoisissa kaupungeissa.

Uusimmat

Fingerpori

comic