Uutiset

Kaupunkien sote-kapinointi myöhässä

Sote- ja maakuntauudistusta on tässä aikataulussa mahdotonta enää muokata, totesi valtiovarainministeriön alivaltiosihteeri Päivi Nerg keskiviikkona Lännen Medialle.

Pääkaupunkiseudun kunnat Helsinki, Vantaa, Espoo ja Kauniainen antoivat tiistai-iltana yhteisen lausunnon, jossa he toivovat sote- ja maakuntauudistuksen kaatumista.

Aamulehti kertoi keskiviikkona, että Tampereen kaupunginvaltuusto käsittelee sote- ja maakuntauudistuksen kaatamiseen tähtäävää lausuntoa kesäkuussa. Samanlaista vastustusta on ollut Turussakin.

Vaikka sote-kapina laajenisi pääkaupungista muihin kaupunkeihin ja kuntiin, uudistus etenee Nergin mukaan nyt eduskunnan päätettäväksi. Lakipaketti on jo valiokunnissa arvioitavana.

Nerg muistuttaa, että lakipakettia on rakennettu kaksi vuotta. Pääkaupunkiseudun kunnat, kuten muutkin kunnat Suomessa, ovat saaneet kertoa siitä mielipiteensä monta kertaa.

Uudistuksen tavoitteena on Nergin mukaan rakentaa yhtenäistä mallia koko Suomeen.

-Tällä aikataululla ei ole mitenkään mahdollista edes harkita, että pääkaupunkiseutu voitaisiin irrottaa omakseen.

Jos sille annettaisiin tässä vaiheessa erityiskohtelu, uudistuksen kohtalo olisi selvä.

-Käytännössä lait pitäisi vetää eduskunnasta pois ja lähteä rakentamaan sitä uudelta pohjalta. Tämä hallituskausi olisi silloin menetetty. Uudistus kaatuisi, Nerg toteaa.

Uudistuksen jälkeen 18 maakunnan on tarkoitus päättää muun muassa sosiaali- ja terveyspalveluista omilla alueillaan.

Nerg epäilee, että Uudenmaan neljä kuntaa olisi halukkaita liittymään yhteen omaksi maakunnakseen. Silloin maakuntia tulisi Suomeen 19.

-He eivät ole sitä koskaan esittäneet. Näitä keskusteluja on käyty kahden vuoden aikana, ja heiltä on pyydetty oma esitys. Yhteistä esitystä ei ole syntynyt.

Perhe- ja peruspalveluministeri
Annika Saarikko (kesk.) muistuttaa, että pääkaupunkiseutu on otettu uudistuksessa huomioon monella tavalla.

Pääkaupunkiseutu saa muun muassa kasvupalveluille erillismallin.

-Tiistaina hallitus päätti myös valinnanvapauspiloteista, ja Uudellemaalle kohdennettiin 50 miljoonan euron tuki tähän. Euromääräisesti se oli merkittävin.

Pääkaupunkiseudun kannanotto ei kuitenkaan yllättänyt Saarikkoa. Hän kuvailee sitä poliittiseksi irtiotoksi, joka on ollut aistittavissa jo pitkään.

-Olemme olleet tiiviissä vuorovaikutuksessa pääkaupunkiseudun kanssa. Meillä on erilainen arvio siitä, miten uudistus vaikuttaa seudun investointikykyyn ja elinvoimaisuuteen.

Onko uudistusta mahdollista vielä muuttaa?

-Esitys on eduskunnan käsissä, Saarikko toteaa.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic