Uutiset

Kazaktanin uusi presidentti nimitti senaatin puheenjohtajaksi edeltäjänsä tyttären

Kassym-Jomart Tokayev vannoi virkavalan keskiviikkona sen jälkeen, kun 30 vuotta maata hallinnut Nursultan Nazarbajev ilmoitti tiistaina jättävänsä tehtävän.
Kazakstanin uusi presidentti on Kassym-Jomart Tokayev, 65, jonka kausi kestää ensi vuoden huhtikuulle. Kuva: STRINGER / EPA
Kazakstanin uusi presidentti on Kassym-Jomart Tokayev, 65, jonka kausi kestää ensi vuoden huhtikuulle. Kuva: STRINGER / EPA

Valta vaihtui Keski-Aasian Kazakstanissa, jossa uusi presidentti Kassym-Jomart Tokayev, 65, vannoi virkavalan keskiviikkona, kertoi Reuters.

Ensi töikseen Tokayev nimitti senaatin puheenjohtajaksi Dariga Nursultanqyzy-Nazarbajevan, joka on hänen edeltäjänsä tytär.

Maata kolme vuosikymmentä hallinnut presidentti Nursultan Nazarbayev, 78, ilmoitti myöhään tiistaina yllättäen jättävänsä tehtävän.

Ilmoitus oli huolellisesti suunnitellun poliittisen vallanvaihdoksen ensimmäinen askel, kirjoittaa Reuters. Tyttären nimitys senaatin puheenjohtajaksi voi tarkoittaa, että hän nousee myöhemmin presidentin virkaan.

Kazakstanin perustuslain mukaan senaatin puheenjohtajalla on presidentin valtaoikeudet, jos presidentti eroaa tai kuolee.

Ex-presidentin mielipiteet etusijalla

Tokayev on maan entinen pääministeri ja diplomaatti, joka puhuu sujuvasti venäjää, englantia ja kiinaa. Hän toimii presidenttinä nykyisen, ensi vuoden huhtikuussa päättyvän virkakauden loppuun.

Tokayev lupasi noudattaa Nazarbayevin poliittisia linjauksia ja sanoi ex-presidentin mielipiteiden olevan etusijalla.

Hän ei kertonut, aikooko hakea presidentiksi ensi vuonna.

Nazarbayev ylisti Tokayevia tiistaina ”mieheksi, jonka voi luottaa johtavan Kazakstania”.

Tytär perusti oman puolueen

Nazarbayev on johtanut öljy- ja kaasuvarantojen ansiosta vaurasta Kazakstania vuodesta 1989, jolloin se alkoi itsenäistyä Neuvostoliitosta. Hän on voittanut vaalit toistuvasti yli 90 prosentin äänisaaliilla.

Nazarbayevilla ei ole ollut selkeää seuraajaehdokasta. Vahvin ehdokas on ollut vanhin tytär Dariga, joka perusti ensin oman puolueensa, joka sittemmin yhdistyi Nazarbayevin Nur Otan -puolueeseen.

Dariga Nursultanqyzy-Nazarbajeva on kolmen lapsen 55-vuotias äiti, joka on ehtinyt johtaa Kazakstanin valtiollista televiota ja toiminut varapääministerinä. Hän harrastaa oopperalaulua.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti