Uutiset

Kehitysvammaisten laitoshoidossa rikotaan ihmisoikeuksia

Eduskunnan Ihmisoikeuskeskuksen johtajan Sirpa Raution mukaan kehitysvammaisten laitoshoidossa on Suomessa suuria ongelmia. Hänen mielestään laitoshoitoa pitäisi purkaa, niin että vammaiset voisivat asua kodinomaisemmin.

Kuusi vuotta toiminut Ihmisoikeuskeskus seuraa YK:n vammaisten yleissopimuksen noudattamista Suomessa.

-Sosiaali- ja terveysalan valvontaviraston Valviran raportti itsemääräämisoikeuden toteutumisesta kehitysvammahuollon asumis- ja laitospalveluissa on aika murheellista luettavaa. Siitä kävi ilmi, että lakia ei jopa yksinkertaisesti tunneta.

Ihmisen itsemääräämisoikeuteen kuuluu, että työntekijät käyttäisivät mahdollisimman vähän häneen kohdistuvia rajoitustoimenpiteitä. Niitä ovat esimerkiksi kehitysvammaisen kiinnipitäminen, yhteydenpidon rajoittaminen, esineiden haltuunotto tai hygieniahaalarin käyttö.

Suomi ratifioi YK:n vammaissopimuksen kesäkuussa 2016. Jotta sopimus pystyttiin ratifioimaan, tehtiin itsemääräämislakiin osittainen uudistus. Laki muuttui, mutta vanhat käytännöt eivät kaikissa hoitopaikoissa muuttuneet.

-Odotin, että kun vammaissopimus astuu voimaan, alkaisi valtava viranomaiskoulutus. Niin ei käynyt eli on selkeästi tarve tiedottaa ja kouluttaa vammaissopimuksesta ja itsemääräämisoikeudesta paljon laajemmin. Alamme valmistella työntekijöiden, vammaisjärjestöjen ja valvojien koulutusta.

Ihmisoikeuskeskuksen tehtävänä on hankkia järjestelmällisesti tietoa ihmisoikeuksien toteutumisesta. Tehtäviin kuuluu myös kouluttaminen ja ihmisoikeuksista tiedottaminen.

Vammaiset itse mukana vammaisasioiden käsittelyssä

Vammaisten yleissopimukseen liittyvä kansallinen valvonta on uudenlainen tapa valvoa kansainvälisiä ihmisoikeussopimuksia.

-Nyt ei tarvitse odottaa vuosikausia, että YK:n vammaisneuvosto Genevessä katsoo hallituksen raporttia.

Suomen hallitus antaa ensimmäisen raporttinsa YK:n vammaissopimuksen toteutumisesta kesäkuussa. Ihmisoikeuskeskus täydentää sitä. Vaikka hallituksen raportit ovat Raution mukaan hyviä ja rehellisiä, ne keskittyvät tilastotietoon ja hallituksen suunnittelemiin toimenpiteisiin.

-Vähemmän on tietoa, miten oikeudet toteutuvat.

Ihmisoikeuskeskuksen tukena on vammaisten ihmisoikeuskomitea, jossa on vammaisia henkilöitä asiantuntijoina kertomassa eri-ikäisten ja eri vammaisryhmien kokemuksista.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic