Uutiset

Kehysriihen vääntö lähestyy – Kohta uuteen taloonsa muuttava Matti Vanhanen uskoo järkiperäisiin työllisyysratkaisuihin

Valtiovarainministeri Matti Vanhanen uskoo, että hallituspuolueet pystyvät järkiperäisesti päättämään työllisyystoimista huhtikuun kehysriihessä. Eniten kiistaa on ansiosidonnaisen työttömyysturvan porrastamisesta. Vanhanen itse iloitsee siitä, että tällä viikolla tulivat sähköt rakenteilla olevaan Nurmijärven taloon. Valtiovarainministeri pääsee muuttamaan uuteen kotiinsa jo kevään aikana.
Valtiovarainministeri Matti Vanhasen politiikassa on pian käännekohdassa. Hän on luvannut olla projektiluonteinen valtiovarainministeri, joka ei ole rahaministerinä koko hallituskautta. Kuva: Arttu Laitala
Valtiovarainministeri Matti Vanhasen politiikassa on pian käännekohdassa. Hän on luvannut olla projektiluonteinen valtiovarainministeri, joka ei ole rahaministerinä koko hallituskautta. Kuva: Arttu Laitala

Hallitus kokoontuu kehysriiheen huhtikuun lopulla, 21.–22. huhtikuuta. Se on samalla puoliväliriihi, jossa hallituksella on käsiteltävänä pitkä lista vaalikauden loppuun liittyviä kysymyksiä.

Onko huhtikuun kehysriihi viiden puolueen hallituksen kohtalon kysymys?

– Joka riihi on kohtalon kysymys, koska päätöksiä pitää saada aikaan, mutta en rakenna tähän sen kummempaa dramatiikkaa, valtiovarainministeri Matti Vanhanen (kesk.) sanoo.

Vanhasen mukaan neuvotteluasema on rakennettu siten, että kaikki tiivistyy viimeisille viikoille ennen kehysriihtä.

– Se on tavallista politiikassa, että ennen kuin on pakko tehdä ratkaisu, niin pysytään omissa lähtöasemissa ja sitten haetaan kompromissia. Momentum ei ole vielä. Se on lähiviikkoina lähestymässä.

Kehysriihessä päätetään valtion lähivuosien menoista. Vuonna 2022 hallitus aikoo palata valtiontalouden kehykseen, mutta koronan jälkivaikutuksiin varaudutaan 500 miljoonalla eurolla. Rahaa tarvitaan edelleen esimerkiksi yritysten kustannustuen tyyppisiin menoihin.

Vanhasen mukaan valtion perusbudjetissa ei ensi vuonna tarvitse elvytykseen kiinnittää huomiota. Leikkauksia tai verojen kiristyksiäkään ei aiota ensi vuonna tehdä budjetin sisäisten siirtojen lisäksi. Vuosi 2022 on todennäköisesti yksi tämän vuosikymmenen parhaista talouskasvun vuosista, jos rokotepolitiikka maailmalla toimii suunnilleen niin kuin on ajateltu.

– Vuonna 2022 voi olla hyvinkin vahva maailmantalouden kasvu käynnissä, kun ympäri maailmaa elvytetään. Kysyntäpiikki tulee olemaan aika suuri.

Vanhanen muistuttaa, että Suomessa EU:n elvytyspaketin pari miljardia euroa laitetaan liikkeelle suurelta osin vuonna 2022.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Valtiovarainministeri Matti Vanhanen ei kerro, kuinka pitkään hän aikoo olla valtiovarainministerinä, koska se rapauttaisi toimintamahdollisuudet. Kuva: Arttu Laitala
Valtiovarainministeri Matti Vanhanen ei kerro, kuinka pitkään hän aikoo olla valtiovarainministerinä, koska se rapauttaisi toimintamahdollisuudet. Kuva: Arttu Laitala

Työllisyyspäätökset keskeisiä

Kehyspäätöksen lisäksi hallituksen pitää päättää uskottavasta talouden kestävyystiekartasta.

– Pitää pystyä määrittelemään ohjelma, jolla julkisen talouden velkaantumisaste saadaan taittumaan tällä vuosikymmenellä.

Vanhanen muistuttaa, että kahden edellisen kriisin jälkeen meni noin kymmenen vuotta, että valtion talous tuli tasapainoon.

– Näillä kriiseillä on pitkä häntä. Ne vaikuttavat kielteisesti talouteen, ja kestävyystiekartan kannalta työllisyyspäätökset ovat yksi tärkeimmistä yksittäisistä osista. Siinä puhutaan noin kahden miljardin euron vaikutuksesta pidemmällä tähtäimellä.

Hallitus on sitoutunut 80 000 työllisen löytämiseen vuosikymmenen loppuun mennessä. Viime syksyn budjettiriihessä tehtiin päätöksiä 30 000 työllisestä, nyt pitäisi vielä tehdä päätökset 50 000 työllisestä.

Valtiovarainministeriön virkakunta pitää keskeisenä työllisyyskeinona työttömyysturvan enimmäiskeston porrastamista 100-400 päivään. Ansioturvan kesto sidottaisiin siihen, kuinka monta kuukautta työttömäksi jäänyt henkilö on ollut töissä edellisten 35 kuukauden aikana. Vanhanen ei ota kantaa keinoon.

Ansiosidonnaiseen työttömyysturvaan liittyvät päätökset kuuluvat sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekosen (vas.) valmisteltaviin asioihin. Pekonen kertoi Helsingin Sanomien haastattelussa, että hänen johdollaan valmistelu ei etene.

Vanhanen uskoo, että hallitus pystyy päättämään työllisyysasioista järkiperäisesti, vaikka toteaakin olevansa ministeri, ei ennustaja.

– Kun verrataan muihin Pohjoismaihin, niin meillä on eniten saavutettavaa työllisyysasioissa. Työllisyyden parantaminen auttaa kymmeniätuhansia ihmisiä heidän omassa yksilöllisessä elämässään, kun he saavat työpaikan.

Työvoimaa tarvitaan ulkomailta

Puoliväliriihessä keskustellaan paljon myös työperäisestä maahanmuutosta.

– Yritysten puolella investointien tärkeä lähtökohta on se, että on luottamus siihen, että löytyy työntekijöitä. Tarvitaan nuorta, valmiiksi osaavaa väkeä. Valmis osaava työvoima pääsee suoraan tuottamaan kansantaloudelle.

Vanhanen sanoo oman puolueensa, keskustan, väen hyväksyvän työperäisen maahanmuuton, koska he ovat tottuneen kausityövoiman tarpeeseen. Monen maaseudulla toimivan yrityksen toiminta perustuu siihen, että kausityövoimaa pitää saada.

– Silloin kun omassa elämässä ei ole kokemusta tällaisesta, niin ennakkoluulot ovat suuremmat.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Valtiovarainministeri Matti Vanhanen uskoo, että hallitus pystyy päättämään työllisyysasioista järkiperäisesti, vaikka toteaakin olevansa ministeri, ei ennustaja. Kuva: Arttu Laitala
Valtiovarainministeri Matti Vanhanen uskoo, että hallitus pystyy päättämään työllisyysasioista järkiperäisesti, vaikka toteaakin olevansa ministeri, ei ennustaja. Kuva: Arttu Laitala

Miljardiluokan t & k-rahasto

Kehysriihessä ovat esillä myös yhteiskunnan tutkimus- ja tuotekehitystuet. Vanhanen esittää harkittavaksi miljardiluokan lainarahalla perustettavaa tutkimus- ja tuotekehitysrahastoa.

– Luotaisiin kymmenen vuoden näkymä siitä, että yhteiskunnan tutkimus- ja tuotekehitystuet kasvavat systemaattisesti. Sen varassa yritykset uskaltaisivat perustaa omia tutkimuskeskuksiaan Suomeen ja hankkia tänne osaajia muualta.

Se, että valtiovarainministeri esittää lisää velkaa, on harvinaista. Ilman ehtoja Vanhanen ei esitystään vie eteenpäin.

– Ehtona on se, että voidaan luottaa Suomen velanhoitokykyyn. Se edellyttää kestävyystiekartassa ja työllisyystoimissa ratkaisuja, kehyskurin ylläpitämistä ja tällaisia tekijöitä.

Miljardiluokan rahastosta tukia jakaisi tutkimukseen ja tuotekehitykseen Business Finland. Siinä olisi tietyt valtiontukiehdot, jolla rahaa voisi saada.

Valot syttyivät uuteen taloon

Vanhasen omassa elämässä on näköpiirissä pitkään haaveiltu ja suunniteltu muutto Nurmijärven Lepsämään rakenteilla olevaan uuteen kotiin. Hän teki jo kauan sitten esisopimuksen maalaismaisemaan sijoittuvan talon tontista.

Rakentamista piti kuitenkin lykätä, kun hän joutui kahteen suureen leikkaukseen. Ensin Vanhaselta poistettiin toinen munuainen ja sitten tehtiin avosydänleikkaus.

Vanhasen tontilla on talotehtaan toimittaman 250 neliöisen talon lisäksi kolme muuta rakennusta, autotalli, sauna ja verstas, jotka hän on pääosin rakentanut itse. Asuintalossa Vanhanen on tehnyt viimeistelytöitä, kuten parketin asennusta, kattopaneeleita, seinien tasoitusta ja maalausta.

Tämän viikon maanantaina sähköt syttyivät ensimmäisen kerran, ja ensimmäiset valot on jo asennettu.

– Kahden viikon sisällä saan vedet juoksemaan. Lämpö siellä on ollut marraskuusta alkaen.

Uuteen kotiin Vanhanen pääsee muuttamaan keväällä. Talon rakentaminen on ollut tarpeellista vaihtelua ministerin tehtäviin.

– Kun kattopaneelia ja listaa sahaa, niin ei siinä kauheasti ministerin murheita mieti, vaan on pakko keskittyä siihen työhön. Jos haluaa välttää virheitä ja vahinkoja ja onnettomuuksia, niin täytyy keskittyä siihen, ettei sahaa sormeensa.

Vanhanen kertoo käyttäneensä viime kesäkuun alusta alkaen kaiken vapaa-aikansa talon rakentamiseen.

– Koronan ansiosta viikonloput ovat olleet vapaita, se on auttanut paljon.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Valtiovarainministeri Matti Vanhanen kertoo käyttäneensä viime kesäkuun alusta alkaen kaiken vapaa-aikansa talon rakentamiseen. Asuintalossa Vanhanen on tehnyt viimeistelytöitä, kuten maalausta. Kuva: kuva ts
Valtiovarainministeri Matti Vanhanen kertoo käyttäneensä viime kesäkuun alusta alkaen kaiken vapaa-aikansa talon rakentamiseen. Asuintalossa Vanhanen on tehnyt viimeistelytöitä, kuten maalausta. Kuva: kuva ts

Poliitikon ura käännekohdassa

Myös Vanhasen ura politiikassa on pian käännekohdassa. Hän on luvannut olla projektiluonteinen valtiovarainministeri, joka ei ole rahaministerinä koko hallituskautta. Tässäkään haastattelussa Vanhanen ei kerro kautensa pituutta.

– Tästä ei ole uutta sanottavaa, missään tapauksessa ei kestä koko vaalikautta, tämä on projekti luonteeltaan, mutta tarkemmin en sano, koska se äkkiä rampauttaa toimintamahdollisuudet.

Vanhasen lisäksi keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko tietää kuinka pitkään Vanhanen aikoo ministerinä olla.

Uusimmat

Fingerpori

comic