Uutiset

Kehysriihineuvottelut jatkuvat - Hallitus koolla Säätytalolla

Kehysriiheen kohdistuu paljon odotuksia, sillä koronaepidemian hoito vaatii lisärahoitusta joka sektorilla.
Pääministeri Sanna Marin (sd.) ja valtionvarainministeri Katri Kulmuni (kesk.) saapuivat eilen tiistaina kehysriihineuvotteluihin.
Pääministeri Sanna Marin (sd.) ja valtionvarainministeri Katri Kulmuni (kesk.) saapuivat eilen tiistaina kehysriihineuvotteluihin. Kuva: Mauri Ratilainen

Hallitus kokoontuu parhaillaan Säätytalolle jatkamaan kehysriihineuvotteluja. Kehysriihen puinti alkoi eilen tiistaina.

Kehysriiheen kohdistuu paljon odotuksia, sillä niin yritykset kuin eri toimijat kunnista sosiaali- ja terveysalaan tarvitsevat lisää rahaa.

Kuntaliitto on ehtinyt jo vaatia hoitajamitoituksen ja oppivelvollisuuden laajentamisen perumista.

Eilen tiistaina alkaneet neuvottelut käynnistyivät Suomen Pankin pääjohtaja Olli Rehnin ja valtiovarainministeriön kansliapäällikön Martti Hetemäen alustuksella.

Suomen Pankin laskelmien mukaan bruttokansantuote voi supistua tänä vuonna 5-13 prosenttia.

– Kohtalaisen nopeakin toipuminen on yhä mahdollinen, jos rajoitustoimia ei tarvitse pitää pitkään voimassa ja jos kyetään välttämään yritysten konkurssiaalto ja suurtyöttömyys, Rehnin esitysaineistossa todettiin.

Kulmuni kommentoi euroryhmän kokousta

Kehysriihen alkuun odotetaan myös valtionvarainministeri Katri Kulmunin (kesk.) kommentteja euroryhmän neuvotteluiden tilanteesta.

Euromaiden valtiovarainministerien kokous on ollut ennakoitua vaikeampi.

Euroryhmä etsii toimia joilla koronavirusepidemian aiheuttamaa talouskriisiä voitaisiin helpottaa. Yksi isoimmista väännöistä liittyy mahdollisuuteen ottaa euromaille yhteistä velkaa. Tämä jakaa euromaita vahvasti.

Suomen Pankin pääjohtaja Olli Rehn on korosta yhdessä toimimisen tärkeyttä.

– Euroopan mitassa talouskriisi on yhteinen ongelma, joka ei johdu minkään yksittäisen maan holtittomasta taloudenhoidosta. Kriisissä tarvitaan myös eurooppalaista solidaarisuutta.

Kaksi laskelmaa koronan talousvaikutuksista

Suomen Pankki on tehnyt kaksi laskelmaa koronastrategioiden taloudellisista vaikutuksista. Ensimmäisessä laskelmassa viruksen leviäminen saadaan tukahdettua nopeasti.

Rajoitustoimet ovat tiukkoja ja voimassa 15. toukokuuta 2020 asti, kunnes niitä aletaan asteittain purkaa. Vastatoimet ovat tämänhetkistä tiukemmat.

Mikäli ykkösvaihtoehto toteutuu, niin Suomen bruttokansantuote putoaa tänä vuonna 5,3 prosenttia, työttömyysaste nousee 9 prosenttiin ja julkisen talouden alijäämä on 5,9 prosenttia bkt:stä

Kakkosvaihtoehdossa viruksen leviämistä hidastetaan ja yleiset rajoitustoimet ovat lievempiä. Epidemian rajoitustoimet rajataan vain välttämättömiin viruksen leviämisen hidastamiseksi niin, ettei sairaanhoidon kapasiteetti ylittyisi.

Rajoitustoimia joudutaan jatkamaan pidempään, 30. syyskuuta 2020 asti ja rajoitustoimet vastaavat tämänhetkisiä.

Kakkosvaihtoehdossa bruttokansantuote laskee 13,2 prosenttia, työttömyysaste nousee 11 prosenttiin ja julkisen talouden alijäämä on 10,3 prosenttia bkt:stä.

Uusimmat

Fingerpori

comic