Uutiset

Keir Starmer astui Britannian oppositiossa olevan työväenpuolueen johtoon haastavana aikana

Puoluejohtaja aikoo kukistaa koronaviruksen yhdessä hallituksen kanssa, mutta samalla hän haluaa haastaa pääministeri Boris Johnsonin tämän virheistä.
Britannian työväenpuolueen uutta johtajaa Keir Starmeria (vas.) pidetään maltillisempana vasemmistolaisena kuin entistä puheenjohtajaa Jeremy Corbynia. Kuva: epa08342489
Britannian työväenpuolueen uutta johtajaa Keir Starmeria (vas.) pidetään maltillisempana vasemmistolaisena kuin entistä puheenjohtajaa Jeremy Corbynia. Kuva: epa08342489

Britannian oppositiossa olevan työväenpuolueen uusi johtaja Keir Starmer astui parrasvaloihin vaikeana aikana. Britannia elää nyt yhdessä muun maailman kanssa ehkä vaikeinta aikaansa sitten toisen maailmansodan.

Tultuaan valituksi lauantaina hän lupasi lopettaa puolueen sisäisen torailun ja työskennellä yhdessä konservatiivihallituksen kanssa koronaviruspandemian kukistamiseksi.

Starmer lupasi työskennellä rakentavasti hallituksen kanssa, mutta samaan aikaan hän aikoi testata pääministeri Boris Johnsonin väitteet ja haastaa tämä virheistä.

– Tätä tehdessämme tarkoituksemme on sama kuin hallituksen, pelastaa ihmishenkiä, hän sanoi lauantaina Reutersin mukaan.

Maltillisempi kuin Corbyn

Sir Keir Starmer lupasi kampanjansa aikana yhdistää työväenpuolueen ja ”säilyttää neljän viime vuoden radikalismin”. Häntä pidetään kuitenkin maltillisempana vasemmistolaisena kun väistymään joutunutta, valtavan vaalitappion kokenutta Jeremy Corbynia.

Starmer aikoi palauttaa työväenpuolueen takaisin valtaan vuonna 2024 pidettävissä parlamenttivaaleissa.

Hän suunnitteli johtavansa labouria eri tavalla kuin Corbyn.

– On eri tapoja inspiroida ihmisiä. Ihmisiä voi inspiroida niin, että he haluavat istua jaloissasi ja kuunnella seuraava sanaa. Minä en tee niin, hän sanoi BBC:lle.

Hän aikoi inspiroida ihmisiä muuttamaan puoluetta ja maata.

Työväenpuoluetta on syytetty viime vuosina juutalaisvastaisuudesta. Starmer aikoi panna lopun tällaiselle ja hän pyysi puheessaan anteeksi puolueessa rehottanutta antisemitismiä.

Starmer aikoi nyt paneutua sinnikkäästi koronaviruspandemian voittamiseen, mutta sen jälkeen edessä on tasa-arvoisemman yhteiskunnan rakentaminen. Sellaisessa yhteiskunnassa nyt etulinjassa työskentelevät ihmiset saavat reilumpaa palkkaa ja parempia mahdollisuuksia elämälle.

– Näemme paremman tulevaisuuden heidän rohkeudessaan, uhrauksissaan ja urheudessaan.

Erikoistui lakimiehenä ihmisoikeuksiin

Sir Keir Starmer syntyi Lontoon Southwarkissa vuonna 1962. Hänen isänsä valmisti leluja, äiti oli sairaanhoitaja.

Hän opiskeli lakia Leedsin yliopistossa ja jatkoi opintojaan Oxfordissa.

Asianajaja hänestä tuli vuonna 1986, hän erikoistui ihmisoikeuksiin.

Hän työskenteli kuolemanrangaistuksen poistamiseksi Karibialla ja Afrikassa. Pohjois-Irlannissa hän toimi ihmisoikeuksien neuvonantajana.

Starmer sai julkisuutta oikeudenkäynnissä, jossa hän puolusti kahta aktivistia, jotka oli haastettu oikeuteen McDonald’s-pikaruokaketjua koskevien kirjoitustensa vuoksi.

Vuonna 2008 hänestä tuli kruunun syyttäjäpalveluiden johtaja. Vuonna 2014 hänet aateloitiin, mutta hän ei halua käyttää titteliä.

Vuonna 2015 hänet valittiin parlamenttiin Lontoon Holborn and St. Pancrasista. Corbynin kaudella hän on toiminut oppositiopuolueen varjosisäministerinä ja varjobrexit-ministerinä.

Hän kampanjoi EU:ssa pysymisen puolesta. Nyt hän haluaa Britannian saavan läheisen kauppasopimuksen EU:n kanssa niin, että työväen oikeuksia, ympäristöä, kuluttajastandardeja ja työpaikkoja suojellaan.

Uusimmat

Fingerpori

comic