Uutiset

Kela: Aktiivimallin säästöjä häviää toimeentulotukeen – Toista tukea lasketaan, toista nostetaan

Työttömien aktiivimallin suunnittelussa on merkittävä puute, joka vähentää sen tehoa kaikkein vaikeimmin työllistyvien suomalaisten kohdalla.

Toimeentulotukea saavat työttömät saavat saman määrän rahaa kuukaudessa jatkossakin, vaikka he eivät täyttäisi aktiivimallin ehtoja, Kansaneläkelaitos kertoo Lännen Medialle. Myös valtiovarainministeriössä myönnetään ongelman olemassaolo.

Kun aktiivimalli leikkaa työttömyysetuutta, toimeentulotukea nostetaan tismalleen samalla rahasummalla. Tämä aiheuttaa Kelalle lisätyötä.

77 500 työtöntä sai toimeentulotukea marraskuussa

Toimeentulotukea saavien työttömien joukko on mittava. Marraskuussa 2017 heitä oli noin 77 500. Toimeentulotukea sai hieman yli kolmasosa Kelan tilastoimista työttömistä.

Lisäksi 18–64-vuotiasta suomalaista 80 000 sai toimeentulotukea ilman Kelan työttömyysetuutta.

Osa heistä voi olla ammattiliiton työttömyyskassan ansiosidonnaisella päivärahalla, jolloin aktiivimallin tehokkuus heikkenee heidänkin kohdallaan. Ansiosidonnaisella päivärahalla oli valtiovarainministeriön mukaan 133 000 henkilöä marraskuussa 2017.

Kela voi joutua palkkaamaan lisää

Aktiivimallin vaikutus voi olla nurinkurinen. Se aktivoikin viranomaista, eikä toimeentulotukea saavaa työtöntä.

Kelasta arvioidaan, että aktiivimalliin liittyvät työt voivat lisätä henkilöstön määrää virastossa. Aktiivimalli on jo aiheuttanut valtavan kysymysten tulvan.

-Tilanne on se, että emme osaa vielä vastata kaikkiin kysymyksiin, sanoo Kelan asiakkuusjohtaja Elise Kivimäki.

Kivimäki kertoo, että Kelan asiakkaille lähtee kirje 5. helmikuuta alkavalla viikolla. Siihen mennessä aktiivimallin linjausten pitäisi olla selvillä.

Valtiovarainministeriö tiedostaa ongelman

Valtiovarainministeriö tietää, ettei aktiivimalli toimi ihanteellisesti toimeentulotukiasiakkaiden tapauksessa.

-On totta, että viimesijainen toimeentulotuki syö osan aktiivimallin vaikutuksesta, mutta osa toimeentulotuen saajista on jo nyt aktivointitoimenpiteiden kohteena, kertoo ministeriön erityisasiantuntija Ulla Hämäläinen.

Ministeriöstä kuitenkin muistutetaan, että työttömien joukko on merkittävästi laajempi kuin toimeentulotukiasiakkaat.

Aktiivimallista johtuva työttömyysetuuden pieneneminen voi pudottaa osan toimeentulotuen piiriin. Hämäläisen arvion mukaan määrä ei ole suuri.

-Heistä ei tule automaattisesti toimeentulotuen saajia. Toimeentulotuki on viimesijainen kotitalouskohtainen etuus, hän toteaa.

Toimeentulotuki haetaan kuukaudeksi kerrallaan

Toimeentulotuki on tarveharkintaista. Sitä myönnetään yhdeksi kuukaudeksi kerrallaan.
Tuki lasketaan asiakkaan välttämättömien menojen mukaan. Tukea maksetaan se määrä, jolla tuen asiakkaan tukeen oikeuttavat menot ylittävät tulot ja varat.
Yleensä toimeentulotuen asiakkaalla on tuloja kuten asumistuki, työttömyysturva tai sairauspäiväraha. Tulot pienentävät toimeentulotukea vastaavalla rahasummalla.
Toimeentulotukea haetaan Kelasta, joka ratkaisee asiakkaan oikeuden perustoimeentulotukeen. Täydentävä ja ehkäisevä toimeentulotuki kuuluvat kuntien vastuulle.
Toimeentulotuen noin 490 euron perusosalla tuen saajan pitää kattaa muun muassa ravinto, vaatteet, tavalliset terveydenhuoltomenot, paikallisliikenne, puhelimen ja netin käyttö, harrastukset ja muut jokapäiväiset menot.
Lisäksi tukea annetaan tarpeellisen suuruisiin asumismenoihin, kuten vuokraan tai vastikkeeseen, veteen, lämmitykseen ja sähköön. Lisäksi tukea saa erikseen reseptilääkkeisiin ja päivähoitomenoihin.
Lähde: Kela

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic