Uutiset

Kela jatkaa kiireapulaisten työsuhteita - toimeentulotuki työllistää edelleen

Kelan toimeentulotukihakemusten käsittelyyn palkkaaman lisähenkilöstön työsuhteita jatketaan. Alun perin määräaikaisten työntekijöiden sopimukset olivat päättymässä suurella osalla syyskuun lopussa.

Etuusjohtaja Anne Neimala kertoo Lännen Medialle, että sopimuksia jatketaan vähintään vuoden loppuun.

-Meillä on parhaillaan käynnissä selvitys siitä, mikä on tarkalleen se henkilöstömäärä, joka toimeentulotuen käsittelyyn jatkossa tarvitaan. Vuoden lopussa sen pitäisi viimeistään olla tiedossa, Neimala arvioi.

Perustoimeentulotuen myöntäminen siirtyi kunnilta Kelalle vuoden alussa.

Alkuvuonna Kelalla oli runsaasti ongelmia hakemusten käsittelyssä, eikä lain mukaisessa, enintään seitsemän päivän käsittelyajassa pysytty.

Ongelmista tehtiin kymmenittäin kanteluja eduskunnan oikeusasiamiehelle.

Kelan pääjohtaja Elli Aaltonen esitti huhtikuussa julkisen anteeksipyynnön ihmisille, jotka kärsivät maksujen takkuilusta ja viivytyksistä.

Kela palkkasi viime vuonna reilut 700 ihmistä toimeentulotuen etuuskäsittelyyn ja asiakaspalveluun liittyviin tehtäviin. Heistä suurin osa palkattiin vakituiseen työsuhteeseen.

Alkuvuonna huomattiin, ettei määrä ollut riittävä. Kela rekrytoikin reilut 300 ihmistä lisää määräaikaisiin työsuhteisiin. Näiden ihmisten työsopimuksia ollaan nyt jatkamassa.

-Vuosilomasijaisten työt sen sijaan päättyvät normaalisti loma-ajan päätyttyä, Neimala tarkentaa.

Yhteensä toimeentulotuen käsittelyn parissa on siis Kelassa tänä vuonna työskennellyt noin tuhat ihmistä.

Pahin ruuhka toimeentulohakemusten käsittelyssä saatiin purettua kesän alkuun mennessä. Kesän aikana on Neimalan mukaan pysytty lakisääteisessä käsittelyajassa.

-Käsittelyaika on vaihdellut neljän ja viiden päivän välillä – heinäkuussa se oli keskimäärin alle viisi päivää. Tilannetta seurataan päivittäin.

Alkuvuonna etuuskäsittelijät tekivät reippaasti ylitöitä viivästysten voittamiseksi.

Toimeentulotukihakemuksia käsiteltiin Kelassa alkuvuoden aikana noin 300 000. Puhelin Kelassa soi parhaimmillaan 30 000 kertaa päivässä.

Toimeentulotuki on viimesijainen, lyhytaikaiseksi tarkoitettu taloudellinen tuki, joka kattaa elämän perusmenoja.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic