Uutiset

Kela-kaaoksen uhka oli tiedossa- kysely nosti esiin ongelmat jo vuosi sitten

 

Kelan alkuvuoden ongelmat eivät olleet täysi yllätys perustoimeentulotukimuutosta valmistelleille. Ne ennakoitiin jo keväällä 2016 valmistuneessa Sosiaalibarometrissä, jonka laati Suomen sosiaali ja terveys ry (Soste).

– Sosiaalityöntekijöillä oli eniten pelkoja siirron onnistumisesta. He olivat huolissaan etenkin heikompiosaisten tilanteesta ja siitä kuinka henkilökohtaisen tuen tarpeeseen pystytään vastaamaan, kertoo Sosten tutkimuspäällikkö

Anne Perälahti

Lännen Medialle.

Kyselyyn vastasivat kuntien sosiaalityöntekijät ja sosiaali- ja terveysjohtajat sekä Kelan johto ja alueiden päälliköt.

 

Sosiaalityöntekijöitä askarrutti myös Kelan kyky hoitaa kiireelliset toimeentulotukipäätökset, päätösten tekonopeus ja hakemusten täyttäminen. Lisäksi asiakkaiden henkilökohtaisen palvelun ja ohjauksen pelättiin vaarantuvan.

– Vuosi sitten arveltiin, että kiirettä tulee varmasti.

Barometritiedot olivat Sosten yhteistyökumppani Kelan käytössä, kun siirtoa valmisteltiin.

Perälahti epäilee, että valmistelussa luotettiin järjestelmään eikä siinä yhteydessä pelätty henkilökunnan riittävyyttä.

– Ehkä luotettiin, että Kelan tehokkaat järjestelmät pyörivät eikä henkilökuntaa tarvita niin paljon neuvomaan. Oli kenties illuusio, että toimeentulotuki toimii samalla tavalla automatisoidusti kuin Kelan pitkäaikaisetuudet. Sen luonne on erilainen.

Kelan entinen pääjohtaja

Liisa Hyssälä

ei halunnut kommentoida Lännen Medialle siirron valmistelua. Siirto valmisteltiin hänen virkakaudellaan.

 

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic