Uutiset

Kela-taksien kyydinvälityksessä ongelmia ympäri Suomen – Satakunnassa kymmenet odottivat autoa turhaan

Kelan korvaamien taksimatkojen kyydinvälityksessä on ollut käynnistysvaikeuksia monilla paikkakunnilla. Kela kilpailutti taksimatkat sunnuntaina voimaan astuneen lainsäädännön myötä.

Satakunnassa monet kela-taksien asiakkaat ovat maanantain ja tiistain aikana joutuneet turvautumaan tavalliseen taksiin omalla kustannuksella.

Porin taksiautoilijoiden puheenjohtaja Juha Mäntylä kertoo, että kela-kyyteihin liittymättömät autot ovat kuljettaneet kymmeniä asiakkaita, jotka olivat odottaneet autoa tunteja tai eivät olleet päässeet puhelinvaihteesta ollenkaan läpi.

-Juuri yksi soitti, että on odottanut kaksi tuntia autoa, että lähettäkää tavallinen taksi.

Moni taksiautoilija päätti kilpailutuksen jälkeen, että ei aio lähteä uuden välitysyhtiön Lounais-Suomen Taxidatan leipiin. Heidän mukaansa uuden yhtiön ehdot ovat taloudellisesti kannattamattomat.

Lounais-Suomen Taxidatalla on nyt maakunnassa reilut 100 autoa. Mäntylän mukaan yhtiö tarvitsee noin 70 prosenttia alueen 330 autosta, jotta kaikki kyydit voidaan hoitaa.

-Tällaista kaaosta ei ikinä ennen ole ollut, vahvistaa Satakunnan aluetaksin kyydinvälittäjä.

Lounais-Suomen Taxidatan toimitusjohtaja Tapani Ekuri myöntää, että ruuhkaa on ollut.

-Meillä oli eilen puhelinjärjestelmän toimittaja arvioinut kapasiteetin väärin. Nyt sitä on korjattu.

Ekurin mukaan autojen määrä on riittävä, joskin joissain kunnissa uusia kuskeja voidaan vielä ottaa mukaan. 70 prosentin tarpeesta hän ei ole kuullutkaan.

-Ei autoilijat varmasti pysty sitä laskemaan. Me ollaan itse laskettu, että tarve on tietty.

Meri-Lapissa on sielläkin ollut vaikeuksia, kertoo Suomen taksiliiton Lapin lääniyhdistyksen puheenjohtaja Jussi Rahkonen. Hänen mukaansa ohjelmistojen päivittäminen on ollut hidasta.

-Saa nähdä, riittävätkö autot. Laitehankintojen takia moni on katsonut, että ei kannata lähteä.

Rahkosen mukaan uusien laitteiden kuukausivuokra on ilman veroja 290 euroa kuukaudessa.

-Yhden auton liikevaihto on täällä keskimäärin 1000 euroa. Ehkä se kasvaa niillä, jotka lähtevät mukaan.

Torniolainen Rahkonen kuuluu heihin, jotka lähtivät.

-Näin poliitikot ovat halunneet, niin ei auta kuin olla mukana. Moni on selkä seinää vasten. Toinen vaihtoehto on lopettaa taksitoiminta.

Tampereen taksiautoilijoiden puheenjohtaja Jorma Laine kertoo, että perinteisesti kiireinen maanantai oli vaikea, mutta tilanne on paranemaan päin.

-Kyllä tämä viikon sisään selkiytyy, hän uskoo.

Muun Suomen tavoin myös Pirkanmaalla vaikeuksia koitui ohjelmistopäivityksestä. Autoja oli tarpeeksi, mutta kyytejä ei pystytty välittämään tarpeeksi nopeasti.

-Aamupäivällä sai jonottaa pahimmillaan tunnin.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti