Uutiset

Kelirikkokausi jatkuu pohjoisessa kesäkuulle

Kelirikon aiheuttamia painorajoituksia on määrätty tänä keväänä jo yli 4 000 tiekilometrille. Se on 3-4 kertaa enemmän kuin normaalivuonna, kunnossapitoyksikön päällikkö Tuomas Toivonen Liikennevirastosta vertaa.

-Kelirikkoteitä on tavallisesti ollut 1 000–1 200 kilometriä koko maassa.

-Normaalisti keväällä tiet kuivuvat yhtä aikaa kuin sulavat. Tänä vuonna lämpöaalto velliinnytti soratiepinnat hetkessä niin, että paikoin raskailla autoilla ei voi ajaa kelirikkoteille ollenkaan.

Etelä-Suomessa tilanne alkaa parantua viikossa tai parissa. Pohjoisessa painorajoituksia tarvitaan kesäkuun puolelle saakka.

Poikkeuksellisen huono tilanne johtuu kahdesta syystä: kosteasta viime syksystä ja veden kerääntymisestä tierakenteisiin sekä tiepohjien ja kertyneiden jääkerrosten liian nopeasta sulamisesta tänä keväänä.

-Tiet eivät kestä tällaista oikein millään. Tienpitäjä voi vain paikata pahimpia kohteita murskeella ja huolehtia kuivatuksesta.

Kuluneen viikon aurinkoiset, tuuliset ja kuivat säät edistävät veden haihtumista ja teiden kuivamista. Tienpitäjän näkökulmasta pitkiä sadekausia ei juuri nyt kaivata.

Kelirikkotiet pyritään painorajoituksista huolimatta pitämään koko ajan ajokuntoisina, jotta elintärkeät kuljetukset kuten ambulanssikyydit voidaan hoitaa joka tilanteessa.

Ajantasainen tilanne kelirikon aiheuttamista painorajoituksista löytyy osoitteesta https://liikennetilanne.liikennevirasto.fi/. Tiedot päivittyvät joka yö.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic