Uutiset

Keltaliiveille kyynelkaasua Pariisissa – elinkustannukset ja presidentti Macron saivat mielenosoittajat jälleen kaduille Ranskassa

Pariisissa lauantaina rauhanomaisena alkaneet mielenosoitukset äityivät kahakoiksi illan pimetessä.
Tuhannet niin sanotut keltaliivit kävelivät Seine-joen reunustalla lauantaina 5. tammikuuta. Kuva: IAN LANGSDON

Ranskassa keltaliivit protestoivat jälleen Pariisissa ja muissa kaupungeissa lauantaina. He vastustavat korkeita elinkustannuksia ja Ranskan presidenttiä Emmanuel Macronia.

Pariisissa lauantaina rauhanomaisena alkaneet mielenosoitukset äityivät kahakoiksi illan pimetessä.

Poliisi laukaisi kyynelkaasua estääkseen satojen mielenosoittajien matkan kohti parlamenttitaloa. Seine-joen penkereillä yksi poliisi loukkaantui kun häneen osui yläpuolella sijaitsevalta joentörmältä heitetty polkupyörä.

Kahakoitsijat sytyttivät moottoripyöriä ja barrikadeja palamaan Boulevard Saint Germainilla.

Mielenosoittajat tai heihin liittyneet muut henkilöt ovat tiettävästi myös sytyttäneet auton tuleen. Silti lauantain kahakat jäävät lievemmiksi kuin viime marraskuussa nähdyt protestit, joissa muun muassa ryösteltiin liikkeitä, rikottiin ikkunoita ja töhrittiin Riemukaarta.

Useiden kuukausien protestit

Keltaliivit aloittivat protestinsa muutama kuukausi sitten. Mielenosoittajien määrä on huvennut sen jälkeen kun Macron lupasi perua polttoaineiden veronkorotukset, lupasi verohelpotuksia eläkeläisille ja palkankorotuksia.

Lauantaina noin 25 000 ihmistä osoitti mieltään ympäri maata. Paikallismedian mukaan määrä oli noin kymmenen prosenttia siitä, mitä se oli protestien alkuaikoina, mutta enemmän kuin viime viikolla.

Macronin hallinto pitää tänä vuonna kaduilla protestoivia kansankiihottajina, joiden tarkoituksena on kaataa maan hallitus. Paikallinen poliisi pidätti keskiviikkona yhden keltaliiviliikkeen johtohahmoista.

Erityisesti matalasti palkattujen vihaa lisää se, että Macronin uskotaan suosivan rikkaita köyhien kustannuksella

Uusimmat

Fingerpori

comic