Uutiset

Keltaliivien protestit hiipuivat Ranskassa

Perjantai-iltana tuli Perpignanissa mielenosoitusten kymmenes kuolonuhri.
Tontuksi pukeutunut mielenosoittaja yritti turhaan päästä poliisien ketjun läpi La Madeleinessa Pariisissa lauantaina. Kuva: ETIENNE LAURENT

Ranskan hallituksen vastaiset keltaliivi-protestit olivat menettäneet puhtiaan lauantaina. Protestoijat pystyivät kuitenkin yhä haittaamaan liikennettä tiesuluillaan ympäri maata. Yhdessä tällaisessa paikassa protestit vaativat jo 10:nnen kuolonuhrinsa.

Pariisin ja muiden kaupunkien kaduilla oli protestoijia vähemmän kuin aiempina viikonloppuina, kertoivat viranomaiset. Iltaan mennessä poliisien ja mielenosoittajien välillä ei tapahtunut suuria yhteenottoja.

Mielenosoittajia oli päivällä noin 23 800, joista alle tuhat oli Pariisissa, kertoi sisäministeriö. Viikko sitten protestoijia oli 33 500, joista 2 200 Pariisissa.

Viranomaiset olivat odottaneet marssia Versailles’n palatsiin, joka on Ranskan valtiovallan symboli ja yksi Euroopan keskeisistä turistikohteista. Keltaisiin huomioliiveihin pukeutuneita mielenosoittajia ilmaantui paikalle vain muutama.

Erillisiä keltaliivien ryhmiä oli Pariisissa muun muassa Sacre Coeur’n basilikan ja Galeries Lafaytette -liikkeiden luona. He lauloivat Marseljeesia ja vaativat presidentti Emmanuel Macronin eroa.

Osallistujien määrä oli kuitenkin nousussa Lyonissa ja Bordeaux’ssa, kertoivat Reutersin silminnäkijät. Protestoijat onnistuivat myös keskeyttämään liikenteen muutamilla pääteillä, kuten Espanjaan johtavalla tiellä.

Kymmenes kuolonuhri

Myöhään perjantaina 36-vuotias mies kuoli Perpignanissa Etelä-Ranskassa hänen autonsa osuttua kuorma-autoon, joka oli mielenosoittajien tiesululla esteenä. Tämä nosti viime kuussa alkaneissa mielenosoituksissa kuolleiden määrän kymmeneen.

Lauantaina poliisi ampui kyynelkaasua kohti mielenosoittajia, jotka olivat kokoontuneet lähelle Macronin huvilaa Le Touquetissa Pohjois-Ranskassa.

Pariisissa poliisi pidätti 109 protestoijaa.

Kolme viikkoa sitten protestit muodostuivat pahimmiksi pääkaupungissa nähdyiksi sitten vuoden 1968 opiskelijalevottomuuksien. Autoja sytytettiin tuleen, pankkien ja vakuutusfirmojen ikkunoita särjettiin.

Keltaliivien kapina alkoi marraskuun puolivälissä polttoaineiden veron korotuksen vastustamisena sekä Macronin liberaalin talouspolitiikan voimakkaana arvosteluna. Myöhemmin Macron alensi veroja ja korotti palkkoja.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti