Uutiset

Kemian Nobel myönnettiin kolmelle litiumakkujen kehittäjille

Japanilainen kemisti Akira Yoshino on yksi kolmesta Kemian Nobelilla palkitusta. Kuva: KIMIMASA MAYAMA
Japanilainen kemisti Akira Yoshino on yksi kolmesta Kemian Nobelilla palkitusta. Kuva: KIMIMASA MAYAMA

Kemian Nobel-palkinto on myönnetty litiumioniakun kehittäjille.

Palkinnon saavat amerikkalainen John Goodenough, brittiläinen Stanley Whittingham ja japanilainen Akira Yoshino. Goodenoughista tulee samalla 97-vuotiaana maailman vanhin Nobel-palkinnon saaja.

Litiumioniakkuja käytetään maailmanlaajuisesti kannettavien elektroniikkatuotteiden virtalähteinä. Ne ovat myös mahdollistaneet pitkänmatkan sähköautojen kehittämisen sekä uudistuvien energianlähteiden kuten aurinkoenergian ja tuulivoiman varastoimiseen.

Litiumioniakun perusta luotiin 1970-luvulla, jolloin Whittingham alkoi tutkia, miten fossiilisista polttoaineista vapaita energiaratkaisuja voitaisiin kehittää. Sitä kautta syntyi ensimmäinen toimiva litiumakku. Ensimmäistä akkua ei kuitenkaan voinut käyttää kaupallisiin tarkoituksiin, sillä se oli liian räjähdysherkkä.

Goodenough uskoi, että akun kapasiteettia saataisiin lisättyä materiaalimuutoksilla. Pitkän tutkimuksen jälkeen hän löysi yhdistelmän, joka johti huomattavasti aiempaa vahvempiin akkuihin.

Yoshino puolestaan käytti Goodendoughin tutkimusta pohjana ja kehitti ensimmäisen kaupallisesti kannattavan litiumioniakun vuonna 1985.

Lopputuloksena oli kevyt, kestävä akku, jonka saattoi ladata satoja kertoja ennen kuin sen suorituskyky heikkeni. Litiumioniakkujen etu on, että ne eivät perustu kemialliseen reaktioon vaan edestakaisin virtaaviin ioneihin.

Uusimmat

Fingerpori

comic