Uutiset

Kemille uuden biotuotetehtaan rakentaminen olisi lottovoitto – Kaupunginjohtaja: ”Kyllä tässä positiivisella mielellä ollaan”

Rakentaminen toisi työpaikkoja koko Pohjois-Suomen alueelle. Keskustan Matti Vanhanen vaatii, että tulevan hallituksen on turvattava investoinnin toteutuminen.
Vanhan sellutehtaan tilalle rakennettava biotuotetehdas vaikuttaisi koko Kemin elinkeinorakenteeseen. Kuva: Jussi Leinonen / Arkisto
Vanhan sellutehtaan tilalle rakennettava biotuotetehdas vaikuttaisi koko Kemin elinkeinorakenteeseen. Kuva: Jussi Leinonen / Arkisto

Metsä Groupin investointisuunnitelmat ovat suorastaan lottovoitto pienelle Kemin kaupungille.

Metsä Group kertoi perjantaina aloittavansa hankesuunnitelman uuden biotuotetehtaan rakentamisesta Kemiin. Investoinnin rahallinen arvo on 1,5 miljardia euroa, ja sen vaikutukset Kemille ja koko Pohjois-Suomen alueelle ovat mittavat.

– Kyllä tässä positiivisella mielellään ollaan. Hankesuunnittelun käynnistäminen on vahva signaali yhtiöltä, että eteenpäin mennään, Kemin kaupunginjohtaja Tero Nissinen sanoo.

Yhtiön mukaan kyseessä olisi yksi Euroopan suurimmista sellutehtaista, joka työllistäisi lähes 3 000 ihmistä.

Nissisen mukaan uuden sellutehtaan rakentaminen vaikuttaisi koko kaupungin elinkeinorakenteeseen. Se toisi uusia työpaikkoja niin Kemiin kuin koko Pohjois-Suomen alueelle. Uudet työpaikat tarkoittavat koko tuotantoketjua aina puunhankinnasta tehdastyöhön.

Uuden sellutehtaan rakentaminen vaikuttaisi kaupungin talouselämään, kuten palvelu- ja majoitusalalle. Lisäksi investointi toisi uusia investointeja pieniin ja keskisuuriin teollisuusalan yrityksiin.

– Suurimmat työllisyysvaikutukset olisivat tehtaan rakentamisaikana, jolloin tehtaan saitilla olisi tuhansia työntekijöitä. Kun tehdas käynnistyy, uusia työpaikkoja olisi noin 1 500. Lisäksi tämä vaikuttaisi myönteisesti kaupungin palvelu- ja majoitusalalle, Nissinen sanoo.

Vanhanen: Infran rakentaminen kirjattava hallitusohjelmaan

Keskustan Matti Vanhanen vaati omassa Facebook-päivityksessään, että tulevan hallituksen on turvattava investoinnin toteutuminen. Hänen mukaansa hallitusohjelmaan on kirjattava se, että hallitus turvaa Kemin biotuotetehtaan tarvitseman infran rakentamisen. Tätä toivoo myös Kemin kaupunginjohtaja.

– Olipa hallituspohja mikä tahansa, infran rahoitukseen pitäisi löytyä rahaa. Tämä tarkoittaa Ajoksen väylän syventämistä, rautateiden sähköistämistä ja tieverkoston kunnostamista, että liikenne kulkee, hän sanoo.

Biotuotetehtaan vuoksi Ajoksen väylää pitäisi syventää nykyisestä 10,5 metristä 12 metriin.

Nissinen kertoo, että Kemin kaupunki on ollut mukana neuvottelemassa uudesta tehtaasta Metsä Groupin kanssa.

– Esiselvitysvaihde on ollut sujuva, ja osasimme odottaa, että jossain vaiheessa näitä uutisia voisi tulla. Nyt ne tulivat nopeammin kuin odotimme.

Nyt kyse on vielä uuden tehtaan hankesuunnittelusta. Lopullinen investointipäätös tehdään yhtiön oman arvion mukaan kesällä 2020.

 

Uusimmat

Fingerpori

comic