Uutiset

Kemissä huuhtoutui 1500 kuutiota puuta mereen – saako lastin kerätä rannoilta polttopuuksi?

Kemin edustalla huuhtoutui perjantaina mereen rahtialuksesta suuri lasti kuitupuuta. Noin 1500 kuutiota kuusikuitua oli menossa Stora Enson Veitsiluodon tehtaille.

Perämerellä vallitsee perjantaina kova kaakkoistuuli, joka voi kuljettaa puut Kemin, Tornion tai Haaparannan rannoille, ellei rannikkoa reunustava ohut jää estä puiden liikkeitä.

Rannoille mahdollisesti huuhtoutuvia puita ei saa kuitenkaan kerätä polttopuuksi, sanoo Stora Enso Metsän ostojohtaja Esa Ojala.

-Uittosäännösten mukaisesti se on edelleen yhtiön omaisuutta, eikä sitä saa ottaa omaan käyttöön. Ne kerätään sieltä pois, Ojala kertoo.

Kuusikuitu maksaa noin 40 euroa motti, joten mereen huuhtoutuneen lastin arvo on Ojalan mukaan noin 50 000–70000 euroa.

-Kyllä se arvokas lasti on, ei tämmöistä toivo tapahtuvan. Tarkoitus on saada ne puut turvaan sieltä. Toivomme tietysti, että ihmiset ilmoittelevat mihin niitä on ajautunut, Ojala sanoo.

Jos siis lähiaikoina esimerkiksi mökkirannassa odottaa iso puuröykkiö, Stora Enso toivoo asiasta puhelinsoittoa… niin, mihin numeroon?

-Hyvä kysymys, tällaista kun ei ole ennen tapahtunut. Yleistä numeroa tähän tarkoitukseen ei ole, joten pitäisi soittaa jollekin henkilölle Stora Enso Metsään, ja hän vie sitten asiaa eteenpäin, Ojala järkeilee.

Puulasti putosi mereen brittilipun alla purjehtivasta rahtialuksesta. Tuuli oli tapahtumahetkellä kova. Liikennevirasto on varoittanut puista alueella liikkuvia aluksia.

Oikeusministeriöstä kerrottiin Lännen Medialle, että jos mereen huuhtoutuneiden puiden omistaja on tiedossa, ei kyse ole löytötavarasta. Omistajalla on siinä tapauksessa myös velvollisuus järjestää omaisuutensa pois ihmisten tiluksilta.

Jos omistaja ei ole tiedossa, kyse on löytötavarasta. Löytötavaralain mukaan alle 20 euron löytötavaraa pidetään vähäarvoisena, ja löytäjä saa pitää sen, mikäli omistaja ei ole vaikeudetta selvitettävissä, eikä kyse ole niin sanotusta laitoslöydöstä.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti