Uutiset

Kemissä huuhtoutui 1500 kuutiota puuta mereen – saako lastin kerätä rannoilta polttopuuksi?

Kemin edustalla huuhtoutui perjantaina mereen rahtialuksesta suuri erä kuitupuuta. Stora Enson omistama puulasti päätyi mereen Veitsiluodon tehtaiden edustalla.

Perämerellä vallitsee perjantaina kova kaakkoistuuli, joka voi kuljettaa puut lähialueiden rannoille, ellei rannikkoa reunustava ohut jää estä puiden liikkeitä.

Rannoille mahdollisesti huuhtoutuvia puita ei saa kuitenkaan kerätä polttopuuksi, sanoo Stora Enso Metsän Pohjois-Suomen aluejohtaja Esa Ojala.

-Uittosäännösten mukaisesti se on edelleen yhtiön omaisuutta, eikä sitä saa ottaa omaan käyttöön. Ne kerätään sieltä pois, Ojala kertoo.

Mereen huuhtoutuneen lastin arvo on Ojalan mukaan noin 50 000–70000 euroa.

-Kyllä se arvokas lasti on, ei tämmöistä toivo tapahtuvan. Tarkoitus on saada ne puut turvaan sieltä. Toivomme tietysti, että ihmiset ilmoittelevat mihin niitä on ajautunut, Ojala sanoo.

Jos siis lähiaikoina esimerkiksi mökkirannassa odottaa iso puuröykkiö, Stora Enso toivoo asiasta puhelinsoittoa… niin, mihin numeroon?

-Hyvä kysymys, tällaista kun ei ole ennen tapahtunut. Yleistä numeroa tähän tarkoitukseen ei ole, joten pitäisi soittaa jollekin henkilölle Stora Enso Metsään, ja hän vie sitten asiaa eteenpäin, Ojala järkeilee.

Puulasti putosi mereen brittilipun alla purjehtivasta rahtialuksesta. Tuuli oli tapahtumahetkellä kova. Liikennevirasto on varoittanut puista alueella liikkuvia aluksia.

Oikeusministeriöstä kerrottiin Lännen Medialle, että jos mereen huuhtoutuneiden puiden omistaja on tiedossa, ei kyse ole löytötavarasta. Omistajalla on siinä tapauksessa myös velvollisuus järjestää omaisuutensa pois ihmisten tiluksilta.

Kyse voisi olla löytötavarasta, jos omistaja ei ole tiedossa. Löytötavaralain mukaan alle 20 euron löytötavaraa pidetään vähäarvoisena, ja löytäjä saa pitää sen – mikäli omistaja ei ole vaikeudetta selvitettävissä, eikä kyse ole niin sanotusta laitoslöydöstä.

-Mennään kyllä vähän harmaalla alueella, jos joku väittää, että se on löytötavaraa ja haluaa siitä vielä löytöpalkkionkin, sanoo merioikeuden asiantuntija, Åbo Akademin professori Hannu Honka.

-Tietysti pitkällä tähtäimellä tulee kysymys, että miten kauan se puu on omistajansa omaisuutta. Sanotaan, että jos menee vuosi tai pari eikä mitään tapahdu, niin tulee vähän tulkinnanvaraiseksi, että onko se omaisuus hylätty, hän jatkaa.

Hongan mielestä tapauksessa on aivan selvää, kenelle puu kuuluu. Sitä vain vahvistaa se, että Stora Enso Metsä ilmoitti Lännen Median kautta julkisuuteen, että yhtiö aikoo kerätä puun talteen.

-Ei sitä voi pitää hylättynä tavarana mitenkään, se on ihan selvä asia, Honka sanoo.

Juttua on muokattu ja tiivistetty klo 13.30: Korjattu Esa Ojalan tehtävä. Klo 14:00 lisätty Hannu Hongan kommentit.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic