Uutiset

Kerralla kuntoon

Kylpyhuoneiden seiniä tulee kodeissa tuijoteltua paljon. Toisinaan katsellessa alkaa nousta esiin ajatus, että jotain pitäisi tehdä.

RTV Hämeen paikallisjohtaja Arto Leinonen ei kuitenkaan pidä itse tekemistä kostean tilan remonteissa hyvänä ideana.

-Suositellaan vahvasti, että asiakas tilaa ammattilaisen tekemään. Vahva suuntaus on viime vuosina ollut, että tee-se-itse -asentajat ovat vähentyneet hurjasti ja työt teetetään enimmäkseen ammattilaisilla, Leinonen arvioi.

-Myymälässähän ei voida tietää, kuka mitäkin asentaa, mutta esimerkiksi vedeneristeiden myynti kuluttajille on vähentynyt ja vastaavasti ammattilaisille kasvanut.

Sisustussuunnittelija Tarja Nieminen RTV:ltä kertoo, että vielä muutama vuosi sitten vesieristyksenkin saattoi tehdä itse. Kostean tilan remontteja koskevat kuitenkin nykyään niin monet tiukat säädökset, että virheiden sattuessa tilan voi joutua teettämään toiseen kertaan.

-Voisi kuulostaa siltä, että säästää, jos tekee itse, mutta loppupeleissä vaikutus voi kääntyä päinvastaiseksi. Tulee edullisemmaksi, kun teettää ammattilaisella, ettei kylpyhuoneesta tule omaa harjoituskappaletta, Nieminen summaa.

Ammattilaisella teettäessä vastuu on tekijän ja työllä on takuu.

Sisustussuunnittelijalta voi tilata remontoitavaan tilaan kokonaissuunnitelman, johon on laskettu myös materiaalikulut. Hän konkretisoi ideat suunnitelmaksi, miettii tilan toimintojen kannalta ja kysyy myös ne kysymykset, joita asiakas ei ole huomannut pohtiakaan. Näin vältytään ikäviltä yllätyksiltä valmistumisvaiheessa.

Nieminen toteaa vanhan sanonnan pitävän paikkansa: hyvin suunniteltu on tosiaan puoliksi tehty.

-Remontissa suunnitelmallisuudella säästää aikaa, vaivaa, rahaa – ja hermoja!

On pari tapaa aloittaa kylpyhuoneremontti, Tarja Nieminen toteaa.

-Ensinnäkin, jos tietää, että rakennus on ok eikä ole kosteutta, homeen hajua tai muuta sellaista, suunnittelu lähtee omasta mielikuvasta. Asiakas tulee liikkeeseen ideoiden kanssa ja suunnitellaan huonetta yhdessä.

Mukaan voi ottaa pohjapiirustuksen, mitat, ideakuvia sekä nykyisestä tilasta valokuvia vaikka kännykällä. Myös oven paikka kannattaa mitata. Näistä pääsee hyvin liikkeelle.

-Toinen tilanne on sitten, jos on vaikka ostanut talon eikä tiedä, miten se on rakennettu, tai tuntuu homeen hajua tai suihkun lattiarajassa on mustia pisteitä. Silloin kannattaa aloittaa kosteusmittauksella.

Käytännön remonttityö alkaa vanhan purkamisella ja erilaisilla mittauksilla.

Purkamisen jälkeen tehdään mahdollinen lattialämmitys ja tarvittaessa poistetaan seinäpatteri. Tehdään seinä- ja lattiapintojen tasoitus sekä lattiakaadot. Sen jälkeen pintoihin tulee tartuntapohjusteaine, joka edistää kerrosten tarttumista toisiinsa. Pintoihin laitetaan vielä vesieristys ja nurkkanauhat pystynurkkiin sekä lattian ja seinän väliin. Myös läpiviennit eristetään.

-Huolellisesti, Tarja Nieminen tähdentää.

Suunnittelija toteaa, että vesivahingot tulevatkin usein läpivientikohtiin ja nurkkiin, jos vedeneristystä ei ole tehty ammattimaisesti.

Kun pinnat ovat kuivuneet, voidaan ryhtyä katsomaan laattasuunnitelmaa. Jos remontissa haluaa säästää, laattojen kiinnityksen voi tehdä itse. Kiirehtiminen ei kuitenkaan kannata, neuvoo Nieminen.

-Sanon jokaiselle, että ei parane tehdä liian nopeasti. Kannattaa antaa pintojen kuivua ensin ihan rauhassa.

Remontit ovat yksilöllisiä, mutta Nieminen arvioi, että pieneen peruskylpyhuoneeseen tehtävästä remontista voi suoriutua noin kolmessa viikossa.

Kylpyhuoneremonttien hinnat vaihtelevat suuresti tilan koon ja sen mukaan, mitä sinne halutaan.

-Kalusteet ja työ ovat remontin kalleimmat osuudet. Laattoja on monen hintaisia ja peruslaatat saattavatkin maksaa vain muutaman satasen, sisustussuunnittelija arvioi.

Nieminen laskeskelee, että pelkästään remonttimateriaalien ja kalusteiden osuus budjetista kipuaa tilasta riippuen noin kahdestatuhannesta viiteentoistatuhanteen euroon. Tähän tulee lisäksi vielä työn osuus.

-Mutta kylpyhuoneremontti kannattaa aina, sillä se nostaa myös asunnon arvoa hurjasti, Nieminen perustelee.

Hän toteaa, että huonokuntoinen kylpyhuone voi olla jopa esteenä asunnon myynnille, vaikka ostajaehdokas muuten talosta pitäisikin.

-Ostaja voi kääntyä ovelta, jos kylpyhuone on vuodelta nakki. FL

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic