Uutiset

Kertakäyttöisille muovituotteille täyskielto vai ministeri Orpon esittämä vero? – Vuoden lopussa voidaan olla viisaampia

Meidän on vähennettävä muovin käyttöä, lisättävä kierrätystä ja otettava käyttöön muovivero, vaati kokoomuksen puheenjohtaja ja valtiovarainministeri Petteri Orpo lauantaina Turussa kokoomuksen puoluekokouksen linjapuheessaan.

Muovivero ei kuitenkaan ole ainakaan vielä valmistelussa valtiovarainministeriössä.

-Asiaa on tarkoitus selvittää asiaa vuoden loppuun mennessä. Parhaillaan muoviongelmaan ratkaisuja lyhyellä ja pitkällä aikavälillä selvittää ympäristöministerin asettama muovitiekartan yhteistyöryhmä, sanoo hallitusneuvos Merja Sandell valtiovarainministeriön vero-osastolta.

Hän kertoo esillä olevan koko joukon toimenpiteitä, joista kertakäyttöisten muovituotteiden vero on yksi.

-Toisaalta komissio on juuri antanut ehdotuksen, jonka mukaan näiden tuotteiden myynti kiellettäisiin EU:ssa. Tämän ehdotuksen käsittely on vasta alkamassa EU:ssa, joten vielä ei ole tiedossa, miten sille käy, Sandell kertoo.

EU-komissio ehdotti toukokuun lopussa täyskieltoa sellaisille kertakäyttöisille muovituotteille, joiden tilalle on saatavilla kohtuuhintaisia vaihtoehtoja. Pannaan joutuisivat näin esimerkiksi muoviset vanupuikot, ruokailuvälineet, pillit, juomien sekoitustikut ja ilmapallojen varret.

Orpo ilmoitti jo maaliskuussa olevansa valmis harkitsemaan verotusta keinona vähentää muovin käyttöä.

Nyt valtiovarainministerin käyttämä sanamuoto on harkinnan sijaan selkeä kehotus.

Suomalainen muoviteollisuus ei ole tyrmännyt veroajatusta, mutta se on toivonut EU:n laajuisia ratkaisuja.

Euroopassa kulutetaan vuosittain lähes 60 miljoonaa tonnia muovia. Valtaosa maailman meriin joutuvasta muoviroskasta tulee kuitenkin EU:n ulkopuolelta.

Suomi kulkee muovin kierrätyksessä etulinjassa, sillä jo neljännes muovipakkauksista Suomessa menee kiertoon.

Kaatopaikoille muovia ei saa Suomessa enää viedä.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic