Uutiset

Kesä ei anna turvaa koronavirukselta, sanoo WHO – Vuodenajat eivät näytä vaikuttavan tartuntojen leviämiseen

"Virus pitää kaikista säistä, mutta eniten se pitää ihmisestä toiseen hyppäämisestä."
Korona-testissä jo miljoonat ihmiset ovat saaneet positiivisen tuloksen. Maailmanlaajuisesti virus on aiheuttanut jo lähes 570 000 kuolemaa. Kuva: epa08547689
Korona-testissä jo miljoonat ihmiset ovat saaneet positiivisen tuloksen. Kuva: EPA

Vuodenaikojen vaihtelu ei näytä vaikuttavan koronaviruksen leviämiseen, sanoi Maailman terveysjärjestö (WHO) tiistaina.

Käsitys siitä, että kesä olisi viruksen kannalta turvallisempaa aikaa, on WHO:n mukaan virheellinen. Covid-19-tautia aiheuttava virus käyttäytyy järjestön mukaan eri tavalla kuin aiemmat hengitystieinfektiot, jotka usein leviävät aalloissa vuodenaikojen mukaan.

Koronasta tällä hetkellä pahiten kärsivät maat elävät parhaillaan eri vuodenaikoja, huomautti WHO:n edustaja Margaret Harris virtuaalisessa tiedotustilaisuudessa tiistaina.

Uuden koronaviruksen kohdalla kannattaa luottaa siihen, minkä on todettu estävän tartuntoja, eikä olettaa viruksen käyttäytyvän kuten muut tutummat virukset, Harris sanoi.

Tehokkaiksi torjuntakeinoiksi on Harrisin mukaan todettu välimatkojen pitäminen, käsien peseminen, kasvomaskien käyttö tarvittaessa, yskösten ja aivastusten peittäminen, kotona pysyminen oireisena, tautitapausten eristäminen ja heidän kontaktiensa asettaminen karanteeniin.

– Tällä hetkellä emme tee niin, sillä ihmiset vaikuttavat jämähtäneen ajatukseen, että tämä liittyisi vuodenaikoihin. On sinnikäs uskomus, että kesä ei olisi ongelma. Kesä on ongelma, Harris sanoi.

– Virus pitää kaikista säistä, mutta eniten se pitää ihmisestä toiseen hyppäämisestä, kun olemme lähikontaktissa. Ei anneta sille sitä mahdollisuutta. STT

Asiasanat

Uusimmat

Näkoislehti

21.9.2020

Fingerpori

comic