Uutiset

Kesälomien siirto poikisi rahaa ja kesätyöpaikkoja – kestäisikö koulutusjärjestelmä muutoksen?

Opetus- ja kulttuuriministeriön kannattaisi tehdä uusi selvitys siitä, mitä kesälomien lykkääminen esimerkiksi kahdella viikolla tarkoittaisi koulujärjestelmälle. Tämä ajatus esitettiin useaan otteeseen työ- ja elinkeinoministeriön järjestämässä Suomi Areena-keskustelussa, jossa puitiin sitä, olisiko kesälomien siirto hyvä vai ruma idea.

Pohjana keskustelulle oli työ- ja elinkeinoministeriön toukokuussa julkaisema selvitys, jossa luvataan matkailualalle lisää tuloa ja työpaikkoja, jos siirto toteutuu.

Nykyisin monen matkailualan yrityksen on vaikea löytää työvoimaa elokuussa jatkuvalle sesonkiajalle, kun koululaiset ja opiskelijat palaavat opintojen pariin.

-Kesälomien siirto on ollut matkailualalla listalla jo vuosikymmeniä. Matkailu on Suomessa nykyisin nopeimmin kasvava elinkeino, elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) tuumi.

Keskustelemassa olivat Lintilän lisäksi Suomen lukiolaisten liiton puheenjohtaja Alvar Euro, OAJ:n varapuheenjohtaja Petri Kääriäinen, Särkänniemen huvipuiston toimitusjohtaja Miikka Seppälä, Vanhempainliiton toiminnanjohtaja Ulla Siimes ja Suomen Matkailuorganisaatioiden yhdistyksen (Suoma) matkailupäällikkö Maria Suomivirta.

Tietoa kaivataan lisää

Kukaan keskustelijoista ei raivoisasti vastustanut siirtoajatusta, mutta monet korostivat, että tietoa tarvitaan lisää. Toistaiseksi on tutkittu lähinnä vaikutusta kansantaloudelle.

-Opetus- ja kulttuuriministeriön johdolla olisi huolellisesti selvitettävä, olisiko siirrolla heikentäviä vaikutuksia koulutukseen. Jos oppimiselle tapahtuu jotain, sillä on myös taloudellisia vaikutuksia. Opettajien jaksaminen voi olla haasteellista, jos kevätlukukautta vain pidennetään. Jos suuria ongelmia ei selvityksessä kuitenkaan ilmenisi, siirtoa voitaisiin määräaikaisesti kokeilla, OAJ:n Kääriäinen pohti.

Lukiolaisia edustava Alvar Euro painotti sitä, että siirron pitäisi vaikuttaa laajasti koko koulutusjärjestelmään, jos se tehdään.

-Yhteishaun, ylioppilaskirjoitusten ja koko muunkin paketin olisi liikuttava samalla. Esimerkiksi pääsykokeisiin lukemiselle on jäätävä aikaa. Ja riittävä lepo on taattava. Lukiolaisten keskuudessa siirtoon on suhtauduttu myönteisesti. Se toisi lisää kesätyöpaikkoja, jotka ovat opiskelijoiden hyvinvoinnille tärkeitä, Euro listasi.

Keskustelussa pohdittiin ratkaisuksi esimerkiksi lukuvuoden jaksotuksen muuttamista, jotta siirto helpottuisi.

Haasteellisimpia tekijöitä muutoksessa voisivat olla korkeakoulujen sopeutuminen siirtoon sekä siirtoa vastustava osa opettajista.

-Opettajakunnassa on siirrosta vahvoja mielipiteitä molempiin suuntiin, Kääriäinen kertoi.

”Suomi-kuvan kannalta ongelmallista”

Matkailualalle siirto olisi toiveiden täyttymys. Muualla Euroopassa kesälomat painottuvat elokuulle, jolloin ulkomailta tultaisiin Suomeen muun muassa viilentymään.

-Se on myös Suomi-kuvan kannalta ongelmallista, että saatavuus heikkenee meillä elokuussa. Yrittäjät ovat sitä mieltä, ettei elokuussa tule kaaosta, vaikka matkailu silloin lisääntyisi, Suoma ry:n matkailupäällikkö Suomivirta sanoi.

Matkailualan toiveissa on myös se, että kasvussa oleva kotimaan matkailu vahvistuisi entisestään siirron myötä.

-Kesäkuussa lomailevat suomalaiset tekevät yllättävän paljon matkoja ulkomaille. Tehdään se selvitys kouluvaikutuksista nyt. On muistettava, etteivät lomat lyhentyisi, Särkänniemen toimitusjohtaja Seppälä sanoi.

Vanhempainliiton toiminnanjohtaja Siimes ei uskonut siirron olevan perheille ongelmallinen.

-Vanhemmilla on joka tapauksessa lyhyempi kesäloma, joten he joutuvat aina tekemään lomajärjestelyjä. Lasten ja nuorten ääntä olisi kuunneltava, Siimes sanoi.

 

Yksi selvitys jo tehty
Työ- ja elinkeinoministeriön toukokuussa julkaiseman selvityksen mukaan koulujen kesälomien siirto kahdella viikolla lisäisi matkailutuloa ja työllisyyttä.Matkailutulo kasvaisi selvityksen mukaan kesäkuukausina yhteensä noin 219 miljoonaa euroa. Siirto lisäisi myös matkailuyritysten tarvitseman henkilöstön määrää 1 300 henkilötyövuoden verran.Kesälomien siirrolla tarkoitetaan peruskoulujen ja lukioiden kesälomien siirtämistä kahdella viikolla eteenpäin päättymään elokuun lopussa.Kevätlukukausi päättyisi viikon 24 viimeisenä arkipäivänä (tänä vuonna 15.6.), kun kevätlukukausi päätetään nykyisin viikon 22 viimeisenä arkipäivänä (tänä vuonna 1.6).Selvityksen mukaan matkailutulo ja työllisyys kasvaisivat erityisesti elokuussa. Siirron myötä elokuu kasvaisi heinäkuuta vahvemmaksi matkailukuukaudeksi matkailutulolla mitattuna.Eniten siirrosta hyötyisi ravitsemispalvelut, joiden matkailutulon odotettaisiin kasvavan vuositasolla 3,2 prosenttia. Elokuussa matkailutulon odotetaan kasvavan eniten majoituspalveluissa.Lähde: Työ- ja elinekinoministeriö 

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic