Uutiset

Kesän kuolinonnettomuudet saivat Otkesin tutkimaan autotapahtumien turvallisuutta – "Mietimme, onko ohjeistus riittävä"

Autoilutapahtumien turvallisuusjärjestelyissä saattaa olla yleisiä puutteita. Onnettomuustutkintakeskus, eli Otkes tutkii asiaa kesän tapahtumien perusteella. Tutkinnan lähtökohtana ovat kesäkuussa Seinäjoella ja Porissa tapahtuneet onnettomuudet, jotka molemmat päättyivät kuolintapaukseen.

Johtava tutkija Esko Värttiö toteaa, että kesäkuisten onnettomuuksien tutkinnassa keskitytään samalla yleisemminkin yleisötapahtumien turvallisuuteen, eikä pohdita vain kapeasti näitä kahta onnettomuutta. Pääpainopiste on autoilun yleisötapahtumissa.

Otkesin tehtävä tutkinnassa ei ole etsiä syyllisiä, vaan kohdistaa huomio mahdollisiin yhteisiin tekijöihin onnettomuuksissa.

-Pyrimme selvittämään, onko autoilutapahtumien järjestämisessä yleisestikin puutteita turvallisuuden takaamisessa. Tarkoitus ei ole selvittää ainoastaan, mitä on tapahtunut. Tavoite on, että tutkimuksella olisi laajempaa merkitystä ja pystyisimme esimerkiksi parantamaan turvallisuusohjeistusta tämänkaltaisten tapahtumien järjestämisessä, Värttiö sanoo.

Onnettomuudet Seinäjoella ja Porissa tapahtuivat vain viikon sisällä toisistaan. 15. päivä kesäkuuta ralliauto suistui Seinäjoella ulos tieltä osuen katsojaan, joka menehtyi paikan päällä. Porissa puolestaan kisattiin 22. päivä radalla jokamiesluokan autokilpailussa, jossa toiseen autoon törmännyt auto lensi yli reunavallin. Radalta lentänyt auto osui toimitsijahenkilöön, joka menehtyi saamiinsa vammoihin pari viikkoa myöhemmin eilen sunnuntaina.

Maallikon silmin onnettomuuksissa on nähtävissä yhdenmukaisuuksia, mutta Otkes ei pysty vielä ottamaan kantaa yksityiskohtiin. Tällä hetkellä tutkimuksissa on vasta kerätty aineistoa eri toimijatahoilta. Kuulemiset asiasta jatkuvat lähiviikkojen ajan, mutta kesä hidastaa niiden etenemistä.

-Käymme läpi, miten hommat on esimerkiksi järjestäjien osalta tehty ja vertaamme niitä turvallisuussuosituksiin. Sen jälkeen tutkimme myös ohjeistusta ja mietimme, onko se nykymuodossaan riittävä, Värttiö kertoo.

Tutkinta jatkuu vähintäänkin vuoden loppuun asti, mutta todennäköisesti vielä pidemmän aikaa.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic