Uutiset

Keski-Pohjanmaalla varmistui STT:n mukaan ensimmäinen koronatartunta – Suomessa on yhä muutamia alueita, joissa ei ole vielä todennettuja tapauksia

STT:n mukaan Keski-Pohjanmaan keskussairaalassa on todettu koronavirustartunta. Kyseessä on ensimmäinen todettu koronatartunta sairaanhoitopiirissä. Tautia on todettu nyt lähes kaikissa sairaanhoitopiireissä, mutta on yhä joitakin alueita, joissa ei ole vielä yhtään varmistettua tapausta.
THL antoi perjantaina tietoiskun koronasta. Jopa kolmannes väestöstä voi sairastua. Samalla kerrottiin päivitetyt ohjeet. Vasemmalla istuu pääjohtaja Markku Tervahauta ja oikealla johtaja Mika Salminen. Kuva: -
THL antoi perjantaina tietoiskun koronasta. Jopa kolmannes väestöstä voi sairastua. Samalla kerrottiin päivitetyt ohjeet. Vasemmalla istuu pääjohtaja Markku Tervahauta ja oikealla johtaja Mika Salminen. Kuva: -

STT:n mukaan Keski-Pohjanmaan keskussairaalassa on todettu koronavirustartunta. Kyseessä on ensimmäinen todettu koronatartunta Keski-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä.

– Tartunta varmistui perjantaina ja se on saatu Ruotsista, kertoo Keski-Pohjanmaan sosiaali- ja terveyspalvelukuntayhtymä Soite tiedotteessa STT:n mukaan.

STT kertoo, että potilas on kotona eristyksessä ja hyväkuntoinen. Tartunnalle on altistunut 10 lähikontaktia.

Tähän mennessä Suomessa on todettu lähes 160 laboratoriovarmistettua uuden koronaviruksen (COVID-19) aiheuttamaa tautitapausta.

Suurin osa Suomessa todetuista tapauksista on ollut lieviä, ja vain osa tartunnan saaneista on tarvinnut sairaalahoitoa. Perjantaina yhden päivän aikana uusia tartuntoja todettiin 51, joten lauantaina on odotettavissa uusia, ehkä koviakin lukuja.

THL tiedottaa ja antaa toimintaohjeita tilanteen muuttuessa ja päivittää ohjeita ja materiaaleja parhaillaan uusien tietojen pohjalta.

Tautia on todettu nyt lähes kaikissa sairaanhoitopiireissä, mutta on yhä joitakin alueita, joissa ei ole vielä yhtään varmistettua tapausta. Suomessa on kaikkiaan 20 sairaanhoitopiiriä, joista muutamissa ei ole THL:n mukaan vielä todettuja koronavirustapauksia.

Sairaanhoitopiirit ovat varautuneet pandemiaan monin tavoin ja ne antavat ohjeita alueensa ihmisille. Useat kaupungit ja kunnat ovat sulkeneet urheilu- ja muita kokoontumispaikkoja ja peruneet tapahtumia.

THL:n mukaan Euroopassa on todettu yhteensä yli 29 000 tapausta. Suurin osa Euroopan tapauksista on todettu Italiassa, yhteensä yli 15 000.

Pohjoismaissa on raportoitu paljon tartuntoja, ja nyt Tanska sulkee rajansa.

Taudin itämisaika, eli aika altistumisesta ensioireiden alkuun, on arvion mukaan noin 1–12 päivää, keskimäärin noin 5–6 päivää. Leviämisen tehokkuutta ja tartuttavuusaikaa ei vielä tunneta tarkasti.

1. Koronavirus tarttuu varsin helposti arkielämässä, joten muista tämä kotonakin.

2. Älä mene töihin, kouluun tai opiskelemaan, jos olet sairaana. Vaikka olisi lievät oireet, pysy kotona.

3. Älä vie sairasta lasta päiväkotiin.

4. Vähennä kokousten järjestämistä.

5. Lisää video- ja puhelinneuvotteluja.

6. Lisää etätyötä mahdollisuuksien mukaan.

7. Siirrä kaikki ei-välttämättömät seminaarit tulevaisuuteen.

8. Vältä ryhmäliikuntaa.

9. Älä mene tilaisuuksiin, joissa paljon ihmisiä, liiku ulkona sen sijaan tiedostaen tartuntavaara.

10. Kaupassa voi käydä, mutta älä jää pitkiksi ajoiksi kauppakeskuksiin.

11. Älä mene tapaamaan ikäihmisiä sairaalaan, vaan pidä yhteyttä puhelimella.

12. Älä käy tapaamassa sairasta ystävää.

13. Jos saat oireita, pysyttele sairaana kotioloissa.

14. Jos tulee hengenahdistusta, hakeudu hoitoon, mutta soita ensin.

15. Oireettomien ei tarvitse käyttää hengityssuojaimia.

Lähde: THL

Uusimmat

Fingerpori

comic