Uutiset

Keskuskauppakamarin Romakkaniemi pettyi hallituksen lisäbudjettiin: "On kuin avohaavaa paikattaisiin liian pienillä laastareilla"

Juho Romakkaniemen mukaa hallitus otti askeleita oikeaan suuntaan, mutta ehdotetut määrärahat ovat riittämättömiä. Kuva: Mauri Ratilainen
Juho Romakkaniemen mukaa hallitus otti askeleita oikeaan suuntaan, mutta ehdotetut määrärahat ovat riittämättömiä. Kuva: Mauri Ratilainen

Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Juho Romakkaniemi on pettynyt mutta ei yllättynyt hallituksen esittämään lisäbudjettiin. Hänen mielestään panostukset väylien kuntoon laittamiseen ovat kilpailukyvyn kannalta keskeisimpiä asioita Suomessa, mutta hallituksen sille esittämät summat ovat hänestä kuitenkin riittämättömiä.

– Lisäbudjetti on sen suuntainen kuin arvelinkin sen olevan. Sen voisi hyvin tiivistää seuraavaan: askeleita on otettu oikeaan suuntaan, mutta ne ovat täysin riittämättömiä, Romakkaniemi sanoo.

Hän korostaa kuitenkin sitä, että perusviesti on positiivinen ja haluaa antaa hallitukselle kiitosta siitä, että otetut askeleet ovat ainakin oikeansuuntaisia.

”Nyt saatiin vain murusia”

Lisätalousarvioesityksessä ehdotettiin liikenteen kehittämishankkeille, kuten väylä- ja ratahankkeille 71 miljoonan määrärahaa ja perusväylänpidon määrärahatasoon ehdotetaan 40 miljoonan euron korotusta tälle vuodelle korjausvelan kasvun hillitsemiseksi.

Romakkaniemen mielestä summat eivät ole lähelläkään sitä suuruusluokkaa, mitä investoinnit todellisuudessa vaatisivat.

Liikenne- ja viestintäministeriön laskelmien mukaan ratojen ja teiden korjausvelkaan, vaurioiden korjaamiseen ja kunnossapitoon tarvittaisiin 2,5 miljardia euroa, jotta ne saataisiin normaaliin kuntoon. Lisäksi investointivelkaan eli hankkeisiin, jotka olisi pitänyt laittaa käyntiin, tarvittaisiin 15 miljardia euroa.

– Oli suuri pettymys, kun puhuttiin kolmen miljardin euron valtion myyntiohjelmasta ja investoinneista tulevaisuuteen. Olin odottanut, että se tarkoittaisi miljardin ja kahden miljardin euron panostuksia nimenomaan näihin suurin liikennehankkeisiin, jotta saadaan raiteet ja tiet kuntoon. Nyt saatiin vain murusia.

– Hallituksen esittämät summat ovat kuin avohaavan paikkaamista liian pienillä laastareilla.

Helsingin ja Tampereen välisen nopean pääradan suunnitteluun ehdotettua 11 miljoonan suunnittelurahaa Romakkaniemi pitää suhteellisen hyvänä, mutta sitäkään ei hänen mielestään ”polkaistu kunnolla käyntiin”.

– Keskuskauppakamarissa kannatamme ajatusta, että valtion tehtävänä ei ole ensisijaisesti omistaa pörssiyrityksiä. Infrastruktuurissa ja väylissä sijoitukset olisivat oikeassa paikassa, koska onhan valtion ydintehtäviä luoda edellytykset ihmisten ja yritysten liikkumiselle ja toiminalle sekä sitä kautta kasvulle ja työpaikoille.

Lisäbudjetissa esitettiin myös kertaluonteisena tulevaisuusinvestointina ammatillisen koulutuksen opettajien palkkaamiseen 20 miljoonaa euroa.

Se on Romakkaniemen mukaan hyvä asia, tosin pestien väliaikaisuus mietityttää häntä.

– Jos valtion omaisuuden myynnillä rahoitetaan väliaikaisia ammattikoulujen opettajapestejä, tarkoittaako tämä sitten sitä, että opettajat irtisanotaan kolmen tai viiden vuoden päästä?

Uusimmat

Fingerpori

comic