Uutiset

Keskusrikospoliisilta kutsu Kittilä-sotkun kuulusteluihin, yksi äänestysnapin painallus oli viedä käräjille

Kittilän luottamushenkilöiden tekemisiä on syytteistä ja syyttämättä jättämispäätöksistä päätellen syynätty suurennuslasin kanssa.

Epäonnisimmassa tapauksessa syyte virka-aseman väärinkäyttämisestä on saattanut tulla yhdestä äänestysnapin painamisesta.

-Onhan se järisyttävä kokemus, kun postissa tulee keskusrikospoliisin kutsukirje kuulusteluihin. Epäilty rikos on virka-aseman väärinkäyttäminen, kertoo kittiläläinen Annikki Autti, 70.

Hän ei ollut tapahtuma-aikaan edes valtuuston jäsen, vaan kunnanhallituksessa perussuomalaisia edustavan varahenkilö.

Autti uskoo, että nyt syytteessä olevilla on varmasti sydän ottanut ylimääräisiä kierroksia joka kerta keskusrikospoliisin kirjeitä avatessa.

-Vaikka kuulustelutilanteet olivat asiallisia, eivät ne ole tavallisen tallaajan arjessa tuttuja asioita.

Autti itse oli ”löyhässä hirressä” yli vuoden. Krp:n kuulusteluissa hän istui huhtikuussa 2016. Hän sai syyttämättä jättämispäätöksen samaan aikaan viime vuoden lokakuussa kun suuri joukko Kittilän luottamushenkilöitä sai syytteen virka- ja työsyrjintärikoksista.

Tiistaina alkaa Lapin käräjäoikeudessa oikeudenkäynti 27 kittiläläistä kuntapäättäjää vastaan. He kaikki osallistuivat erilaisissa luottamushenkilörooleissa kunnanjohtaja Anna Mäkelän erottamisprosessiin.

Annikki Auttinkohtaloksi oli koitua kunnanhallituksen kokous lokakuussa 2014. Kokouksessa käsiteltiin tilapäisen valiokunnan raporttia. Tilapäinen valiokunta oli valittu valmistelemaan kunnanjohtaja Anna Mäkelän erottamista.

Jo tuolloin Mäkelän ja Kittilän luottamushenkilöiden välit olivat julkisestikin riitaisat, mikä johti siihen, että kunnanhallituksessa moni vetosi esteellisyyteen raportin käsittelyssä.

Siitä oli tarkoitus antaa kunnanhallituksen lausunto. Erottamisesta päättää valtuusto.

Kunnanhallituksen puheenjohtaja ja neljä jäsentä poistuivat esteellisinä kokouksesta. Kunnanjohtaja Anna Mäkelä ei luonnollisestikaan voinut esitellä itseään koskevaa asiaa, eivätkä muutkaan kunnan osastopäälliköt, koska olivat Mäkelän alaisia.

Varajäseniä oli paikalla kolme, joten asian käsittelyä voitiin jatkaa. Annikki Autti valittiin kunnanhallituksen varajäsenenä jopa pöytäkirjan pitäjäksi.

-Hallinnollinen menettelytapavirhe, jossa ennen napin painallusta luotin kunnanjohtajasta tehtyjen selvityksen oikeellisuuteen, oli viedä törkeästä virkarikoksesta epäiltynä kaikkiin valtakunnan uutisiin ennen kuin itsellä oli millään tavoin mahdollisuutta puolustaa itseään, ihmettelee Autti.

Auttin pelasti käräjiltä se, että kunnanhallituksen lausunto tilapäisen valiokunnan raportista oli asian valmistelua, eikä sellainen kuntalain mukainen päätös, josta on mahdollisuus valittaa.

Oulun syyttäjäviraston kihlakunnansyyttäjä Katri Junnikkala-Heikkinen katsoo päätöksessään, että silloin ei voi syyllistyä virka-aseman väärinkäyttämiseen.

Autti ei myöskään saanut syytettä virkavelvollisuuden rikkomisesta. Hän oli mukana ainoastaan yhdessä kunnanjohtaja Anna Mäkelän irtisanomista koskevassa päätöksessä, mikä tekee teosta ”kokonaisuutena arvostellen vähäisen”.

Itse asiasta Annikki Autti on sitä mieltä, että Kittilän päättäjillä on ollut oikeus erottaa Anna Mäkelä luottamuspulan vuoksi.

-Häntä olisi kannattanut kuulla vaikka yksi kerta enemmän niin menettelytapavirhe olisi vältetty. Nyt pienestä lumipallosta on lähtenyt liikkeelle valtava 4,5 vuotta kestänyt prosessi. Syytekokonaisuus vain kasvaa, kun mukaan kertyy työsuojelurikkomuksia, kiusaamisia ja työhyvinvointiin liittyviä asioita, hän hämmästelee.

Autti on toiminut yli 20 vuotta Levillä matkailualan yrittäjänä. Aikaisemmin useiden vuosien työkokemus kertyi isosta toimihenkilöiden työpaikasta, jossa hän toimi luottamusmiehenä ja työsuojeluvaltuutettuna.

-Osa syytteistä liittyy Kittilän kuntaorganisaation ja luottamushenkilöiden ihmissuhteisiin ja työtehtävien hoitoon. Kunnalla on ollut kuitenkin menettelytavat, miten tällaisissa asioissa toimitaan. Ihmettelen, kuinka työsuojeluasiat on voitu viedä suoraan käräjille, käsittelemättä ensin asianomaisten osapuolten välillä, sanoo Autti.

27 kuntapäättäjää
käräjille

Lapin käräjäoikeudessa alkaa tiistaina 27 Kittilän luottamushenkilöä koskeva oikeudenkäynti, jossa syytteet koskevat törkeää virka-aseman väärinkäyttöä, virka-aseman väärinkäyttöä, työturvallisuusrikosta ja törkeää petoksen yritystä.
Kaikki syytteet liittyvät Kittilän kunnanjohtajan Anna Mäkelän erottamisprosessiin.
Anna Mäkelä valittiin Kittilän kunnanjohtajaksi vuonna 2010. Vuonna 2014 kunnanvaltuusto irtisanoi Mäkelän luottamuspulaan vedoten.
Kesäkuussa 2016 Korkein hallinto-oikeus totesi Mäkelän irtisanomisen laittomaksi erottamisessa tapahtuneiden virheiden takia.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic