Uutiset

Keskusta ei halua kieltää dieseliä – jyrkkää dieselpolttoaineen hinnannousua puolue ei pysty estämään

Keskustan puoluehallitus linjasi keskiviikkona, että dieseliä ei ole syytä kieltää Suomessa autojen polttoaineena. Puoluehallitus kuitenkin muistuttaa, että dieselin hinta nousee tällä hetkellä jyrkästi maailmanmarkkinoilla. Siksi on varauduttava muihin liikenteen energianlähteisiin.
Keskusta ei halua kieltää dieselautoja. Liikenteen ilmastotyöryhmä kieltäisi dieselin myynnin kokonaan vuonna 2045.

Keskustan mukaan dieseliä autojen polttoaineena ei tarvitse kieltää. Puoluehallitus linjaa, että autoilijat tarvitsevat lisää tietoa, eivätkä keskustelua joka lietsoo epävarmuutta liikkumisesta pitkien etäisyyksien maassa.

Keskusta muistuttaa, että esimerkiksi raskas liikenne tarvitsee vielä kauan dieseliä, eikä sen kulkeminen muilla keinoilla ole realismia. Jatkossa dieseliä voitaisiin korvata biopolttoaineilla.

Työryhmä kieltäisi bensiinin ja dieselin 2045

Liikenteen ilmastotyöryhmä jätti keskiviikkona loppuraporttinsa liikenne- ja viestintäministeri Anne Bernerille (kesk.).

Työryhmä kieltäisi bensiinin ja dieselin myynnin kokonaan vuonna 2045. Ajatus on, että fossiilisten polttoaineiden käytöstä liikenteessä tulisi vuosi vuodelta kalliimpaa.

Keskustan puoluehallitus ei kannata tällaisia toimenpiteitä. Myös dieselauton omistajilla pitäisi olla pitkäjänteinen näkemys tulevaisuuteen.

Uusia liikenteen energianlähteitä tuotaisiin dieselin ja bensiinin rinnalle autokannan uusiutumisen myötä.

Ministeri Berner kannattaa sähköautoilun voimakasta lisäämistä. Toistaiseksi suomalaiset ovat kuitenkin hankkineet sähkö- ja hybridiautoja mitättömällä tahdilla kunnianhimoisiin tavoitteisiin nähden.

Vihreät kannattaa dieselistä luopumista

Suomen puolueista vihreät kieltäisi ilmasto-ohjelmansa mukaan polttomoottorihenkilöautojen myynnin vuoteen 2030 mennessä.

Listalla on myös dieselistä ja bensiinistä luopuminen, joskin aikarajaa ei ole määritelty.

Vihreät sähköistäisi henkilöliikenteen ja säästäisi biopolttoaineet raskaalle liikenteelle. Liikenteestä olisi tarkoitus saada lähes päästötöntä.

Diesel aiheuttaa mielenosoituksia Euroopassa

Dieselpolttoaine on joutunut monissa Euroopan maissa ilmastonmuutosta suitsivien poliitikkojen hampaisiin. Ranskassa keltaliiviset kansalaiset nousivat mielenosoituksiin dieselveron korotusten takia.

Saksassa monet kaupungit ovat kieltämässä dieselautojen käytön keskustassa ilmanlaadun takia.

Dieselin mainetta ovat heikentäneet muun muassa Volkswagenin dieselautojen päästöhuijaukset, mutta toisaalta dieselillä pystyy kulkemaan edullisesti pitkiä matkoja.

Nyt Suomessakin on havahduttu dieselpolttoaineen hinnan nousuun. Paikoin litra dieseliä on maksanut enemmän kuin litra bensiiniä.

Uusimmat

Fingerpori

comic