Uutiset

Keskusta kurvasi hallitustielle 131 myönteisen viestin turvin

Spekulaatiot pyörivät vinhasti - vinkattiinko demareille puheenjohtajavaihdoksesta jo ennen vaaleja?
Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä lähtee hallitusneuvotteluihin porukan kanssa, joka on sättinyt häntä neljä vuotta. Taas tuli todistetuksi, että politiikka on ihmeellistä ja sen teossa lähes kaikki on mahdollista. Kuva: Joel Maisalmi
Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä lähtee hallitusneuvotteluihin porukan kanssa, joka on sättinyt häntä neljä vuotta. Taas tuli todistetuksi, että politiikka on ihmeellistä ja sen teossa lähes kaikki on mahdollista. Kuva: Joel Maisalmi

Joskus nopea, tiukan takarajan sisältävä kysely voi tuottaa tulosta.

Keskusta toteutti kenttäväelle kyselyn, jossa oli vastausaikaa vain tiistai-illasta keskiviikkoaamuun. On jo ehditty epäillä, miten moinen kysely onnistuu näin pienessä ajassa.

Keskustan puoluetoimistosta vakuutetaan, että homma pyörii, kun kyseessä on iso ratkaisu.

Puoluetoimistolta lähti kysely tiistai-iltana keskustan eduskuntaryhmän kaikille kansanedustajille, puoluevaltuuston sekä -hallituksen jäsenille, ei noin parille sadalle.

Määräaikaan mennessä vastauksia tuli 164 kappaletta. Niistä 131 oli puoltavia hallitusneuvotteluihin lähtemiselle ja 33 vastaan.

Vastausprosentti oli 93.

Kerro, kerro facebook

Keskustan hallitushalut alkoivat nousta toden teolla jo viikonvaihteessa. Monien kansanedustajien facebook-sivuilla käytiin keskustelua puolesta ja vastaan. Kun selailee viestiketjuja, niin hallitusneuvotteluihin lähtemiselle peukutettiin ylivoimaisesti eniten.

Entinen pääministeri, kansanedustaja Matti Vanhanen (kesk.) jopa kysyi suoraan facebook-kavereiltaan mielipidettä hallitusasiaan.

Kommentteja alkoi sadella tiuhaan tahtiin. Kaikkiaan niitä tuli yli 230.

Kommenteissa annettiin puoltavia kannanottoja, mutta myös kritiikkiä. Osa katsoi kuvion oudoksi, ei vain vaalitappion takia.

Miksi puheenjohtaja Juha Sipilä (kesk.) veisi keskustan hallitukseen, jossa ovat jäseninä puolueet, jotka kampittivat Sipilää koko hallituskauden ajan, kyseltiin.

Sipilä kertoi vaalien jälkeen, että hän jättää puolueen puheenjohtajan tehtävät heikon vaalituloksen takia. Keskusta menetti kaikkiaan 18 kansanedustajaa. Nyt heitä on uudessa eduskunnassa 31.

Salaliittoteorioita?

Iltalehti spekuloi torstaiaamuna, että keskustasta olisi kuiskittu demarien suuntaan jo viikko ennen eduskuntavaaleja, että Sipilä on väistymässä puheenjohtajan pallilta, jos tulos on heikko. Tämä olisi lisännyt kierroksia sdp:n ja keskustan punamullalle. Onhan Sipilä koettu usein liian oikeistolaiseksi.

Pontta antoi lehden aiemmin teettämä mielipidetutkimus, jossa keskustan kenttäväestä 63 prosenttia haikaili punamullan perään.

Vesimelonihallitus

Hallitusneuvottelujen kokoonpano on kirvoittanut paljon muidenkin puolueiden kannanottoja sosiaalisessa mediassa.

Muun muassa entinen kansanedustaja Simon Elo (sin.) kirjoittaa, että Antti Rinteen talouslinjalla Suomi kärsii punavihreän konkurssin. Hän ihmettelee, miten keskusta on lähdössä mukaan perumaan oman pääministerikautensa hyviä tuloksia.

Elo vertaa uutta hallituspohjaa vesimelonihallitukseksi. Vihreä päältä, punainen sisältä ja kasvaa pellolla.

Sininen tulevaisuus ei onnistunut saamaan yhtään edustajaa uuteen eduskuntaan.

Helsingin kaupungin pormestari Jan Vapaavuori (kok.) hämmensi soppaa kirjoittaen keskustasta: Niin on Suomikin ihmeellinen paikka, että murskatappion kokeneen puolueen puolue-elimet päättävät hallituspohjasta.

Oman osansa sai myös oma puolue. Vapaavuori kirjoitti, että kokoomuksen välttämättömälle uudistumiselle oppositio voisi tehdä hyvääkin.

Fingerpori

comic