Uutiset

Keskusta: Pelkästään parempaa elintasoa tavoittelevia ei pidä ottaa Suomeen turvapaikanhakijoina

Keskustan eduskuntaryhmä haluaa tiukentaa Suomen maahanmuuttopolitiikkaa lisäämällä pikakäännytyksiä mutta samalla parantaa työllistyneen turvapaikanhakijan mahdollisuuksia jäädä Suomeen.

Eduskuntaryhmän puheenjohtajan Antti Kaikkosen (kesk.) mielestä pikakäännytyksiä voitaisiin käyttää nykyistä enemmän silloin, kun turvapaikan hakija tulee Suomeen turvallisesta maasta

Pelkästään parempaa elintasoa tavoittelevia ei ole keskustan eduskuntaryhmän mielestä perusteltua ottaa Suomeen turvapaikanhakijoina.

-He voivat tulla maahamme työperäistä maahanmuuttoa koskevien sääntöjen mukaisesti, mikäli maahanmuuton edellytykset ovat kunnossa, kansanedustaja Seppo Kääriäinen (kesk.) sanoi.

Hän johti keskustan turvapaikkapoliittista linjaa täsmentävän eduskuntaryhmän kannanoton valmistelua.

Työ parasta kotouttamista

Työ on keskustan mielestä parasta kotouttamista. Siksi turvapaikanhakijan työhön pääsyä pitäisi helpottaa esimerkiksi kohtuullistamalla perheenyhdistämisen tulorajoja ja poistamalla turhia kielivaatimuksia.

-Meillä on joillakin aloilla jo aika voimakas työvoimapula. Tähänkin liittyen meillä olisi syytä joustavoittaa menettelyä, sanoi eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Markus Lohi (kesk.)

Kääriäinen korosti, että lakeja ja viranomaisten lainvoimaisia päätöksiä on syytä noudattaa.

-Hädänalaista lähimmäistä tulee auttaa. Majoittaminen ja ruoan tarjoaminen kuuluu asiaan, mutta näistä tapauksista on syytä ilmoittaa viranomaisille, Kääriäinen sanoi.

Keskusta ei hyväksy kansalaistottelemattomuutta eikä viranomaisia saa estää tekemästä työtään toimeenpanemasta lainvoimaisia päätöksiään.

Pakolaiskiintiön nostamiselle tiukat ehdot

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) esitti kesällä pakolaiskiintiön nostamista nykyisestä 750:stä 2 000:een osana yleiseurooppalaista kokonaisratkaisua.

Keskustan eduskuntaryhmä korostaa ehdotuksen tiukkoja reunaehtoja: EU:n ulkorajat pitää saada pitäviksi, turvapaikkaa tarvitsevat on saatava rekisteröityä EU-rajojen ulkopuolella ja jokaisen EU-maan pitää noudattaa yhdessä sovittuja päätöksiä.

-Ainakaan vielä nostolle ei ole edellytyksiä, vaan siihen tarvitaan muidenkin maiden toimia. Mutta jos turvapaikanhakijoiden määrä laskee, kiintiöitä voitaisiin nostaa, Kaikkonen sanoi.

Kiintiöpakolaisia pakolaisleireiltä ottaessaan Suomi tietää, keitä maahan tulee ja valittaville tehdään muun muassa turvallisuusselvitys.

Kääräisen mukaan Suomen pitää varautua siihen, että turvapaikanhakijoiden vaeltaminen Euroopassa kiihtyy uudelleen ja se kohdistuu myös Suomeen.

-Voisi olla yhteiskuntarauhan kannalta hyvä perustaa sisäministeriön alaisuuteen pysyvä pyöreän pöydän foorumi, joka käsittelisi laaja-alaisesti maahanmuuttopolitiikkaan liittyviä asioita. Siinä voisivat olla mukana kaikki eduskuntapuolueet.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic