Uutiset

Keskusta rummuttaa aluepolitiikkaa – nyt halutaan selvittää verotuen maksamista harvaan asutuille alueille

Keskusta hahmottelee myös perhepakettia, joka nostaisi lapsilisiä, yksinhuoltajien huoltajakorotusta ja äitien työnantajille perheenlisäyksestä maksettavaa kertakorvausta.
Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen sanoo, että hallituksen piiristä on tullut hämmentäviä ulostuloja. Kuva: Joel Maisalmi / Arkisto
Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen sanoo, että hallituksen piiristä on tullut hämmentäviä ulostuloja. Kuva: Joel Maisalmi / Arkisto

Keskustan uuden puheenjohtajan Katri Kulmunin aluepolitiikkaa korostava linja sai keskustan kannatuksen värähtämään prosenttiyksikön verran ylöspäin Ylen tuoreessa puolueiden kannatusmittauksessa. Paluumuuttajia keskustaan on erityisesti Oulun seudulla.

Aluepolitiikalla keskusta aikoo myös rynniä eteenpäin. Eduskuntaryhmän johto esitteli medialle uusimpia aluepolitiikan avauksia perjantaiaamuna.

Keskustan varapuheenjohtaja Hanna-Leena Mattila kertoi, että puolue haluaa selvittää harvaan asuttujen alueiden verotuen käyttöönoton. Vastaavaa tukea valtio maksaa Mattilan mukaan Ruotsissa.

Perusteena verotuelle on keskustan mukaan se, että harvaan asuttujen alueiden kuntien veroprosentit ovat korkeampia kuin kaupunkiseutujen veroprosentit.

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen sanoi, että alemmalla verotuksella voitaisiin kannustaa elämistä maaseudulla. Yritykset tarvitsevat Kurvisen mukaan työvoimaa myös syrjäseuduilla ja verotuki olisi hyvä kannustin. Kurvinen tosin myönsi, että verotuksen eriyttäminen maan eri alueilla voi olla valtiosääntöoikeudellisesti herkkä asia.

On myös selvää, että harvaan asuttujen alueiden verotuen rajaus olisi ongelmallista.

Mattila esitteli myös toisen keskustalaisen aluepolitiikan keinon. Selvitys pitää tehdä Norjan mallin mukaisesta opintolainan hyvitysjärjestelmästä syrjäseuduilla. Tavoitteena olisi, että osaavia ihmisiä jäisi töihin muuallekin kuin kasvukeskuksiin.

Perhepaketti vireille

Tilastokeskuksen äskettäin julkaisema synkkä väestöennuste on saanut keskustan pohtimaan lapsiluvun kasvattamiseen kannustavia toimia.

Kurvisen mukaan synnytystalkoot ovat arjelle vieras asia. Sen sijaan on saatava aikaan perhepaketti.

Paketin sisältöä hahmotteli varapuheenjohtaja Eeva Kalli. Hänen mukaansa tarvitaan lisää perheiden etuuksia nostavia päätöksiä. Antti
Rinteen (sd.) hallitus on jo päättänyt nostaa monilapsisten perheiden lapsilisiä ja yksihuoltajakorotusta.

Kallin mukaan lapsiperheiden etuuksien korotuksissa ollaan vasta alussa ja niitä on edelleen jatkettava. Korotusta kaipaa myös äidin työnantajalle perheenlisäyksestä maksettava 2500 euron kertakorvaus.

Perheiden jaksamiseen tarvitaan Kallin mukaan myös apua. Arkea helpottaisi, jos perhe saisi vauvan synnyttyä palvelusetelin arjen palveluiden, kuten siivouksen tai hoitoavun ostamiseksi.

Kalli sanoo, että yhteiskunnassa tarvittaisiin perhemyönteistä keskustelua. Väestökehitykseen keskittyvä tulevaisuusselonteko voitaisiin laatia eduskunnassa parlamentaarisesti.

Keskustan ryhmäjohtajat eivät antaneet minkäänlaisia euromääriä tai aikataulua perhepaketille. Kurvisen mukaan on kuitenkin selvää, että jotakin perhepaketin pitää maksaakin. Hallituksen budjettiesitys on ensi vuodelle jo kaksi miljardia euroa alijäämäinen ja hallitus tavoittelee julkisen talouden tasapainoa vuoteen 2023 mennessä.

Turvelausunto hämmensi

Ryhmäjohtaja Kurvinen kommentoi myös hallituksen sisäistä tunnelmaa. Viime päivinä tikun nokkaan on noussut pääministeri Antti Rinteen turvelausunto. Suomen Kuvalehden haastattelussa Rinne lupasi, että hallitus poistaa polttoturpeen verotuen, joka on keskustalle erittäin herkkä asia.

Kurvinen totesi, että Rinteen turvelausunto oli hämmentävä ja keskusta pitää kiinni hallitusohjelman linjauksesta. Sen mukaan turpeen energiakäyttö vähintään puolitetaan vuoteen 2030 mennessä. Hallitus linjaa energiaverotuksen uudistuksen ensi vuonna.

Kurvisen mukaan hallituspuolueiden kaikki kesän jälkeinen keskustelu ei ole ollut fiksua ja hämmentäjiä on ollut monia, hän itse mukaan lukien. Kurvinen kuitenkin myös kehui Rinnettä ja hänen kykyään vetää ja sovitella asioita. Kurvinen korosti, että pääministerillä on erityisvastuu luottamuksen synnystä.

Uusimmat

Fingerpori

comic