Uutiset

Keskustalaiset vaativat valiokunnalle työrauhaa – Rehula: "iso päivä on edelleen 1.1.2019"

Kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläisen (kesk.) mielestä perustuslakivaliokunnalle pitää antaa työrauha sote-järjestämislain ja maakuntauudistuksen käsittelylle.

-Nyt pitäisi jokaisen, ja erityisesti valtioneuvoston jäsenten malttaa odottaa perustuslakivaliokunnan lausuntoja, Vehviläinen kertoo Lännen Medialle.

Perustuslakivaliokunta käsittelee uudistusta tällä viikolla, ja sen odotetaan antavan lausuntonsa perjantaina.

Kokoomuksen sote-ministeri, sisäministeri Paula Risikko (kok.) kommentoi Lännen Medialle (26.6.), että sote-järjestämislain ja maakuntalain käsittely pitäisi keskeyttää eduskunnassa, jos perustuslakivaliokunta vaatisi lakeihin suuria muutoksia.

Varsinkin sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistuksen valinnanvapaus ja erityisesti siitä johtuva julkisten sote-palveluiden pakkoyhtiöittäminen voivat aiheuttaa muutoksia.

-Eduskunnan täytyy tietää, mitä kaikille samaan pakettiin kuuluville lakiesityksille tapahtuu, ennen kuin ne voidaan käsitellä ja hyväksyä eduskunnassa, Risikko kommentoi haastattelussa.

Vehviläisen mukaan vasta perustuslakivaliokunnan lausunnon jälkeen pitää tehdä johtopäätöksiä lakipaketin jatkon suhteen. Ensimmäiset maakuntavaalit on kuitenkin määrä pitää alkuvuonna 2018, ja sitä ennen pitäisi lakien olla voimassa.

Hän ei kuitenkaan ota vielä kantaa siihen, millainen jatkotyö voi olla edessä.

-Jokainen ymmärtää, että se [lausunto] on merkittävä asia, sanoo Vehviläinen.

Myös keskustan kansanedustaja ja presidenttiehdokas Matti Vanhanen vaatii valiokunnalle työrauhaa.

-Ministeri Risikon tapa ehdollistaa hallituksen tärkeimmän uudistuksen toteuttaminen voidaan tulkita perustuslakivaliokunnan painostamiseksi, toteaa Vanhanen tiedotteessaan.

Sote-järjestämislain valmistelusta vastaava valtioneuvoston jäsen, perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula (kesk.) toistaa vielä työrauhavaatimuksen eikä halua arvioida, miten työ lausunnon jälkeen jatkuu.

-Se iso päivä, johon tässä tähdätään, on 1.1.2019, ja se on edelleen se iso päivä. Toivoisin malttia kaikilta niiltä, jotka haluavat tällä asialla spekuloida, sanoo Rehula.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic