Lounais-Häme Uutiset

Keskustan hallitustemppu ihmetyttää Kanta-Hämeen oppositioon jääviä kansanedustajia

Kanta-Hämeen oppositioon jäävät kansanedustajat pelkäävät leväperäistä talouspolitiikkaa.
Loppilainen kansanedustaja Timo Heinonen (kok.). Kuva: Viki Salonen
Loppilainen kansanedustaja Timo Heinonen (kok.). Kuva: Viki Salonen

– Emme olleet valmiita löperön talouspolitiikan takuumiehiksi. Pahoin pelkään, että keskusta suostui tähän saadakseen ne 18 maakuntaa, sanoo kokoomuksen kansanedustaja Timo Heinonen.

– Voi tietysti kysyä, miten Antti Rinne kunnioittaa vaalien tulosta jättämällä heti perussuomalaiset ja sitten kokoomuksenkin hallituksen ulkopuolelle.

Myös muut kolme oppositioon päätyvää kantahämäläistä kansanedustajaa pitävät punamulta-akselia vaalituloksen vastaisena. Kaikkien aikojen selkäsaunan saaneen keskustan roikkuminen vallankahvassa, jatkossa valtiovarainministeripuolueena, on jopa suomalaisessa monipuoluekulttuurissa poikkeuksellinen ratkaisu.

– Oli jossain määrin yllättävää, miten helpolla keskusta lähti vihervasemmiston matkaan 18 paikan tappion jälkeen, arvioi Sipilän hallituksen opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen.

– On hyvä ja oikeutettu kysymys, miten hallituspohja heijastelee vaalitulosta, kun kaksi kolmesta eniten ääniä saaneesta puolueesta on ulkona.

Forssalainen kansanedustaja Sanni Grahn-Laasonen (kok.) Kuva: Lassi Puhtimäki
Forssalainen kansanedustaja Sanni Grahn-Laasonen (kok.) Kuva: Lassi Puhtimäki

Eri käsitykset taloudesta

Mieluummin oppositioon kuin huonolla ohjelmalla hallitukseen, kokoomusedustajat summaavat.

– Hallitustunnustelijalla on aivan erilainen käsitys Suomen talouden vastuullisesta hoitamisesta. Rinne ei ollut valmis tulemaan vastaan ylimitoitetuista vaalilupauksistaan eikä hyväksymään realistista, valtiovarainministeriön lukuihin pohjautuvaa aitoa tilannekuvaa Suomen taloudesta, forssalainen Grahn-Laasonen sanoo.

– Meillä oli tunnusteluissa johdonmukainen, vaaliohjelmaan ja yhdessä sovittuihin kynnyskysymyksiin perustuva linja, josta pidimme jämäkästi kiinni.

Loppilaisen Heinosen mukaan suurimmat näkemyserot SDP:n ja kokoomuksen välillä liittyivät julkisen talouden tasapainottamiseen, velkaantumisen pysäyttämiseen ja työllisyyspolitiikkaan.

– Toivottavasti keskusta huolehtii esimerkiksi siitä, ettei työn ja yrittämisen verotusta lähdetä kiristämään.

Grahn-Laasosen mukaan kokoomus seuraa “herkällä korvalla”, kuinka keskusta pitää kiinni itse määrittelemistään kynnyskysymyksistä muun muassa yrittäjyyden edellytysten osalta.

Hämeenlinnalainen kansanedustaja Lulu Ranne (ps.). Kuva: Pekka Rautiainen
Hämeenlinnalainen kansanedustaja Lulu Ranne (ps.). Kuva: Pekka Rautiainen

“Tosi huonolta näyttää”

Perussuomalaisten uusi hämeenlinnalainen kansanedustaja Lulu Ranne näkee, että hallituspohjapelin ratkaisi keskustan himo ministerinsalkkuihin vaalituloksesta välittämättä. Hänestä lopputulos heikentää poliittisen järjestelmän uskottavuutta kansalaisten silmissä.

– Kyllä tämä tosi huonolta näyttää. Väitän, ettei tästä seuraa keskustalle mitään hyvää. Meidät haluttiin alusta asti ulos, ja se tuolipelleilykin oli oikeastaan osa tätä kuviota. On toki ollut tiedossa, että tätä tässä on haettu koko ajan. Rinteen keskustelu perussuomalaisten kanssa oli pelkkää pelailua ja keskustan houkuttelua, Ranne toteaa.

– Suomen teollisuuden, talouden ja velkaantumiskehityksen kannalta tämä vihervassarikuvio vaikuttaa erittäin huolestuttavalta.

Riihimäkeläinen kansanedustaja Päivi Räsänen (kd.). Kuva: Pekka Rautiainen
Riihimäkeläinen kansanedustaja Päivi Räsänen (kd.). Kuva: Pekka Rautiainen

Räsänen: Kansan tahtoa ei kuunneltukaan

Kristillisdemokraattien Päivi Räsänen kertoo aistineensa Rinteen punamultahalut jo tunnusteluvaiheessa muun muassa tietyistä kysymyksenasetteluista.

– Jos vaalitulosta olisi jotenkin kunnioitettu, joko kokoomus tai perussuomalaiset olisi pitänyt ottaa hallitukseen. Nyt kaksi kolmesta suunnilleen yhtä suuresta puolueesta jätettiin oppositioon.

– Keskustahan ilmoitti itsekin vaalituloksen selvittyä, että kansalaiset osoittivat keskustan paikan olevan seuraavaksi oppositiossa. Nyt sitä kansan tahtoa ei sitten kuunneltukaan. Keskustan omien aktiivien näkemys on tietenkin erilainen kuin niiden äänestäjien, jotka jättivät äänestämättä keskustaa, riihimäkeläinen Räsänen pohtii.

– Talouspolitiikan osalta tässä herää huoli ja epäilys siitä, että tavallisia menoja ryhdytään laskemaan investoinneiksi, joita rahoitetaan lisävelalla.

Painetta hallituspuolueiden kantahämäläisille

Oppositioon taklatut lyövät heti painetta tulevien hallituspuolueiden kantahämäläisille kansanedustajille.

Tarja Filatovin, Johannes Koskisen, Aino-Kaisa Pekosen ja Mirka Soinikosken pitää nyt huolehtia siitä, ettei mikään liikennehanke kiilaa hallitusohjelmassa pääradan edelle. Odotan, että päärata kirjataan vahvasti seuraavaan hallitusohjelmaan. Muunlaista paperia ei Säätytalolta saa ulos laskea. Tämä on Hämeen kannalta aivan a ja o, kokoomuksen Timo Heinonen sanoo. FL

Lue lisää: Useita kantahämäläisiä mukana hallitusneuvotteluissa – “Voimme edistää myös hämäläisille tärkeitä asioita”

Fingerpori

comic

Näkoislehti

23.2.2020

Uusimmat