Uutiset

Keskustan johto ei aio käynnistää toimia kapinallisen Väyrysen erottamiseksi

Keskustan puoluejohto ei ole käynnistänyt tai käynnistämässä toistaiseksi toimia Paavo Väyrysen erottamiseksi puolueesta. Keskustan puoluesihteeri Jouni Ovaska vahvisti asian perjantaina Lännen Medialle.

Väyrysen erottamiseen ei ryhdyttäne lähiaikoinakaan, arvioi keskustan Peräpohjolan piirin puheenjohtaja ja keskustan puoluehallituksen jäsen Pekka Pelttari.

-En pidä sitä todennäköisenä, hän sanoo.

Oman kansalaispuolueensa perustanut Väyrynen rikkoo keskustan sääntöjä, joiden mukaan puolueen jäsen ei voi samanaikaisesti kuulua toiseen puolueeseen.

Väyrystä ei voi suoraan erottaa puolueesta, vaan hänet olisi erotettava siitä keskustan paikallisosastosta, johon hän kuuluu. Näin ei tule käymään, sillä Väyrynen kuuluu itse perustamaansa ja johtamaansa Keminmaan Keskustaseuraan, jossa ei tiettävästi ole kuin muutama muu jäsen Väyrysen lisäksi.

Keskustan Keminmaan kunnallisjärjestö kehotti jo vuosi sitten Keminmaan keskustaseuraa erottamaan sääntöjä rikkovan Väyrysen. Kunnallisjärjestö ei kuitenkaan erottanut virallisesti Väyrysen paikallisosastoa edes kunnallisjärjestön omasta toiminnasta, vaan esitti, että puoluehallitus ja -valtuusto ottaisivat vastuun asian jatkokäsittelystä.

Vain puoluehallitus ja -valtuusto voivat erottaa keskustan paikallisosaston puolueen jäsenyydestä.

Väyrynen ilmoitti presidentinvaalien jälkeen tähtäävänsä keskustan puheenjohtajaksi.

Keskustan puoluehallitus tulkitsi viime viikolla, että puolueen sääntöjä rikkova Väyrynen ei ole vaalikelpoinen tehtävään, ellei tämä eroa perustamastaan kansalaispuolueesta. Puoluehallitus ryhtyi myös valmistelemaan sääntömuutosta, jonka mukaan puheenjohtajaksi ei voitaisi valita ehdokasta, joka on ollut vuoden sisällä toisen puolueen jäsen.

Väyrynen on eri mieltä puolueen sääntöjen tulkinnasta. Väyrysen mielestä hänen vaalikelpoisuutensa ratkaisee vasta keskustan ylin päättävä elin, puheenjohtajat valitseva puoluekokous.

Puoluekokous järjestetään kesäkuussa. Istuva puheenjohtaja Juha Sipilä on jo ilmoittanut tavoittelevansa jatkokautta.

On kaksikin syytä, miksi keskustan puoluehallitus ja -valtuusto eivät ryhtyne Väyrysen erottamistoimiin lähiaikoina.

Pelttarin mukaan voidaan olettaa, että mikäli Väyrysen paikallisyhdistys erotetaan keskustasta, hän saattaa etsiä uuden väylän keskustan jäseneksi jostain toisesta pienestä paikallisyhdistyksestä.

-Tulisi iso julkisuuskeskustelu, mutta asia vesittyisi, eikä tuottaisi sitä lopputulosta, johon jäsenistö olisi valmis, Pelttari selittää.

Toinen syy liittyy puheenjohtajavaaliin. Väyrynen on poliittisen hämmentelyn mestari, ja hän saisi todennäköisesti vain lisää puhtia ja nostetta erottamiseen liittyvästä julkisuudesta.

Puoluejohto toivoo, että erottamistoimien sijaan Väyrynen pitää oman sanansa suhteestaan keskustaan.

Väyrynen kirjoitti blogissaan helmikuun alussa, että mikäli puoluekokous pitää keskustan nykyisellä linjallaan, hän eroaa puolueen jäsenyydestä, muodostaa kansalaispuolueen eduskuntaryhmän ja ryhtyy johtamaan sen eduskuntavaalikampanjaa.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti