Uutiset

Keskustan johtoon pyrkivällä ei ole helppoa

Kaikkosen mahdollinen valinta rahakirstun haltijaksi voi olla kenttäväelle liian suuri pala.
Kuva: Joel Maisalmi
Kuva: Joel Maisalmi

Arvailut keskustan tulevasta ministerilistasta saivat tiistaina lisää kierroksia, kun Uutissuomalainen kertoi, että valtiovarainministeriksi on nousemassa eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen.

Aiemmin uumoiltiin, että rahaministeriksi valittaisiin pätkäministeri, joka olisi hoitanut ministerin tehtäviä syyskuussa pidettävään puoluekokoukseen saakka, jolloin puheenjohtaja Juha Sipilälle valitaan seuraaja.

Kaikkosen valintaa valtiovarainministeriksi ei ole hehkutettu paljonkaan, vaikka pesti hänelle sopisikin.

Kaikkonen on yksi ennakkosuosikeista Sipilän jatkajana. Hän on luvannut kertoa ehdokkuudestaan ennen juhannussaunan lämmittämistä.

 

Koko kuviossa piilee vaara.

Keskustan kenttäväki ei katso välttämättä hyvällä silmällä sitä, että puheenjohtajaksi pyrkii keskustalainen, jonka väistyvä puheenjohtaja on nostanut huipputehtävään. Puoluekokousedustajat voivat tuumailla, että ehdokas on jo palkintonsa saanut, joten valitaanpa joku toinen.

Tätä käyttäytymistä vahvistaa myös tieto, jonka mukaan useat nimettömät lähteet ovat arvostelleet Sipilää ja hänen johtamistyyliään.

Eipä ole helppoa keskustan puheenjohtajaksi pyrkivällä.

Toisaalta puoluekokous voi myös yllättää. Kaikkosella on tukijoita ympäri Suomen, vaikka hän tulee Uudeltamaalta.

 

Soittokierros keskustan puoluelähteille kertoo, ettei Kaikkosen valinta olisi vielä selvä. Liikkuvia osia on kuulemma paljon.

– Jos Kaikkonen on Sipilän valittu toiseksi tärkeimmän salkun haltijaksi, niin sitten siitä tietää todella pieni piiri. Niin pieni, että voiko sitä piiriksi edes kutsua, eräs lähde paljastaa.

Mikäli Kaikkonen ei ole Sipilän valinta rahaministeriöön, on nykyinen elinkeinoministeri Mika Lintilän (kesk.) nimi ollut vahvasti esillä.

 

Keskusta saa viisi salkkua. Tulossa ovat valtiovarainministerin, elinkeinoministerin, puolustusministerin, tiede- ja kulttuuriministerin sekä maa- ja metsätalousministerin salkut.

Nimiä on putkahdellut paljon. Puolustusministeriksi on soviteltu Mikko Savolaa (kesk.), entistä reserviläisliiton puheenjohtajaa. Toisaalta eräs lähde kertoo, että Kaikkosta olisi ajateltu Kaartin kortteliin.

Kun Sipilä neljä vuotta sitten esitteli ministerijoukkonsa, niin moni yllättyi. Samanlainen tilanne voi olla edessä keskiviikkona.

– Juha on erittäin omapäinen niin hyvässä kuin huonossa. Hänellä on tiukat näkemykset ja suoraviivaisuus hallitsee menoa. Voihan se olla, että Kaikkonen nousee suoraan rahaministeriksi, mutta epäilen, lähde tutkailee.

Keskustassa ei joka kerta jaeta salkkuja osaamisalueen mukaan. Viimeksi liikenneministeriksi nousi Anne Berner (kesk.).

Puolueen sisäpiiriläinen heittää, ettei hänellä ollut ennestään muuta kokemusta liikenteestä kuin autolla ajo, mutta niinpä vain tarttui suuriin haasteisiin.

 

Muita ministerirenkaassa kiinni olevia ovat varapuheenjohtajat Katri Kulmuni sekä Hanna-Kaisa Heikkinen. Eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Hanna Kosonen on myös vahvoilla.

Keskustalle on tärkeää alueiden tasapuolinen kohtelu. Jos siitä pidetään kiinni, niin Lintilä ja Savola eivät mahdu ehkä samaan hallitukseen. Vaasan vaalipiiristä kun ovat molemmat.

Syksyllä toisen lapsensa saavalle perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikolle (kesk.) povataan jälleen ministerikautta, jonka hän jakaa jonkun toisen kanssa. Saarikolta on asiaa kysytty, ja hän viestitti, ettei raskaus ole ennenkään ollut sairaus.

Uusimmat

Näkoislehti

30.9.2020

Fingerpori

comic