Uutiset Helsinki

Keskustan Kurvinen: "Omistajaohjauksen linjaus on jo syntyessään vanhentunut – koronan jälkeinen aika puuttuu"

Eurooppa- ja omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen kävi esittelemässä uuden omistajaohjauksen linjauksen keskustan eduskuntaryhmälle. Keskustan ryhmäjohtaja Antti Kurvinen sanoo, että koronaviruksen takia linjaus on uudistettava jo kevään aikana.
Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen sanoo, että Tytti Tuppuraisen vierailu eduskuntaryhmässä on normaali informointitilaisuus. Kuva: Lännen Media
Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen sanoo, että Tytti Tuppuraisen vierailu eduskuntaryhmässä on normaali informointitilaisuus. Kuva: Lännen Media

Valtioneuvoston istunnon ennakkoon jaetulla esityslistalla oli torstaina valtion omistajaohjauksen periaatepäätös. Tilanne kuitenkin muuttui ja päätöstä ei tehty, kun keskustan ministeriryhmä ja ennen kaikkea puolueen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Katri Kulmuni pyysi, että ennen kuin asia hyväksytään, niin asiaa avataan keskustan eduskuntaryhmälle.

Tuppurainen kävi keskustan ryhmäkokouksessa torstaina iltapäivällä. Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtajan Antti Kurvisen mukaan periaatepäätös on syntyessään vanhentunut, koska koronan vaikutuksia siinä ei ole, ja se on paha puute.

– Tuppurainen esitteli hyvin yleisellä tasolla omistajaohjauksen linjauksen. Siinä ei ollut mitään sellaista, mitä keskustan eduskuntaryhmä vastustaisi. Siinä on hyviä linjauksia, ilmastoa ja yhteiskuntavastuuta ja alueellista tasapuolisuutta.

– Totesimme ryhmässä sen, että linjaus joudutaan uusimaan nopeasti, koska linjauksesta puuttuu kokonaan koronan jälkeinen aika. Se on täysin rakennettu niin kuin ei koronaa olisi lainkaan. Uusi ohjelma joudutaan uusimaan hyvin pian.

Juttu jatkuu kuvan alla.

Eurooppa- ja omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen esittelee omistajaohjauksen periaatepäätöksen linjauksia tänään keskustan eduskuntaryhmälle. Kuva: Jukka Ritola
Eurooppa- ja omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen esittelee omistajaohjauksen periaatepäätöksen linjauksia tänään keskustan eduskuntaryhmälle. Kuva: Jukka Ritola

Kurvisen mukaan keskustan eduskuntaryhmä vaatii, että uusittavassa ohjelmassa pitää olla linjaukset siitä, miten valtion omaisuutta käytetään koronan jälkeiseen talouden jälleenrakentamiseen.

Talouspoliittinen ministerivaliokunta on jo aiemmin hyväksynyt periaatepäätöksen yksimielisesti. Päätös kertoo siitä, miten valtio omistajana toimii ja mitä kansallisvarallisuuden hoidolla tavoitellaan. Päätöksessä linjataan valtion omistajaohjauksen yleiset periaatteet ja toimintatavat ja myös valtion omistuksessa olevien yhtiöiden johdon palkitseminen.

Vaken rooli keskustalle epäselvä

Keskustan ryhmälle jäi myös epäselväksi Valtion kehitysyhtiön, Vaken rooli on ja miten se muuntautuu ilmastorahastoksi.

– Siitä haluamme käydä pian keskustelua omistajaohjausministerin kanssa. Edustajat eivät saaneet vastauksia kysymyksiinsä Vaken roolista.

Valtion edellinen omistajaohjauksen periaatepäätös tehtiin vuonna 2016 keskustan Juha Sipilän pääministerikaudella. Silloin valtion omistuksia siirrettiin valtion kehitysyhtiö Vakeen.

Valtion omistuksilla on hallitukselle hyvin tärkeä merkitys, koska hallituksen on ollut tarkoitus kattaa kertaluonteisia menoja valtion omistuksista kerättävillä varoilla. Hallitusohjelman mukaan kertaluonteisten menojen katteeksi varataan kolme miljardia euroa, joista 2,5 miljardia euroa voidaan kerätä valtion suorista yhtiöomistuksista ja loput 500 miljoonaa muista omaisuuseristä.

Koronakriisi on pudottanut valtion omistusten markkina-arvoa ja moni yhtiö on myös luopunut osinkojen maksusta.

Uusimmat

Fingerpori

comic