Uutiset

Keskustan Lapin piiri vaatii perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurun (sd.) eroa – "Tämä on nyt viimeisiä hätähuutoja Lapista, että voimme pelastaa sen, mikä pelastettavissa on"

Keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko irtisanoutui Lapin keskustalaisen vaatimuksesta. Kiurun puolue sdp älähti.
Lapin keskustalaiset vaativat porilaisen perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurun eroa. Kuva: Arttu Laitala
Lapin keskustalaiset vaativat porilaisen perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurun eroa. Kuva: Arttu Laitala

Keskustan Lapin piiri kertoo tiedotteessaan, että Lapin keskustalaisten mitta on täysi ja perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurun (sd.) saamattomuus saa riittää. Sunnuntaina kokoontunut piirikokous vaatii ministeri Kiurun eroa.

Keskustan Lapin piirin erovaatimus perustuu Lapin matkailualan vaikeuksiin ja Länsi-Pohjan keskussairaalan synnytyksien tulevaisuuteen.

Keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko vastasi lappilaisten vaatimukseen Twitterissä. Saarikon mukaan Krista Kiurun ero ei vie asiaa eteenpäin eli Saarikko irtisanoutui Lapin piirin vaatimuksesta.

– Lappi elää matkailusta. Korona rajaa elinkeinoa rajusti. Hallituksen tehtävä nyt voitavansa. Raja-asiat ratkaistava -terveys edellä, mutta käytännönjärjellä toimien, Saarikko kirjoitti Twitterissä.

Myös Kiurun puolue, pääministeripuolue Sdp älähti Lapin keskustan vaatimuksesta.

– Hallitus ei ole syypää siihen, että Lapin ulkomaanmatkailu sakkaa tänä vuonna. Elämme globaalin pandemian keskellä, jossa matkailijavirtaa ei ole saatavilla, Sdp:n sosiaali- ja terveysvaliokuntaryhmä vastasi.

”Pahimmillaan jopa 8000 ihmistä joutuu työttömäksi”

Keskustan Lapin piirin tiedotteessa erovaatimusta perustellaan sillä, että sosiaali- ja terveysministeriö ministeri Kiurun johdolla on ajanut poikkeuksellisen rajuja testaustoimenpiteitä ja rajoituksia matkailulle ja sen elinkeinonharjoittajille, jotka tulevat olemaan merkittävimpiä kärsijöitä COVID-19 -pandemian seurauksena.

– Lapin matkailuyritykset menettävät jopa 700 miljoonaa euroa liikevaihtoa. Pahimmillaan jopa 8000 ihmistä joutuu työttömäksi, Lapin keskustapiirin kannanotossa sanotaan.

”Hankalaselkoiset rajoitukset eivät ole tätä päivää”

Lapin piirikokouksen mukaan lappilaiset matkailutoimijat ovat esittäneet selkeitä matkailukuplamalleja jo viime keväästä lähtien, mutta viestiä Lapista ei ole otettu riittävän vakavasti ministeriön johdossa.

– Ministeriön esittämät laajat ja hankalaselkoiset testaukset ja rajoitukset eivät ole tätä päivää. Vastuulliset matkustajat osaavat kyllä toimia kulloisenkin tilanteen edellyttämällä tavalla.

Piirikokouksen mukaan ´matkailijat osaavat pitää huolen itsestään ja läheisistään. Piirikokouksen tiedotteessa todetaan, että ihmiset matkustavat joka tapauksessa pandemia-aikana merkittävästi vähemmän.

Ohjeistusten pitää keskustan Lapin piirin mukaan olla selkeät: Jos olet terve, niin tervetuloa. Jos olet sairas, niin jää kotiin.

Keskustalaiset toivovat myös, että säännöt olisivat riittävän pysyviä, jotta niiden kanssa voidaan tarvittaessa toimia usean vuoden ajan. Linja ei voi muuttua puolivuosittain.

”Vitkuttelua” synnytysasiassa ihmetellään

Lapin keskusta on odottanut ministeri Kiurulta myös päätöstä synnytysten jatkolle Länsi-Pohjan keskussairaalassa. Nykyinen poikkeuslupa on voimassa vuoden vaihteeseen ja päätös jatkoluvasta pitää tehdä mahdollisimman pian.

– Pidämme erikoisena ministeri Kiurun vitkuttelua tässäkin asiassa, tiedotteessa sanotaan.

Keskustan Lapin piirin kannanotossa todetaan, että tilanne Lapin matkailussa on nyt erittäin vakava.

– Tämä on nyt viimeisiä hätähuutoja Lapista, että voimme pelastaa sen, mikä pelastettavissa on.

Uusimmat

Fingerpori

comic