Uutiset

Keskustan ministerit kieltäisivät energiajuomien myymisen alle 15-vuotiaille – myyntikielto kirjattava seuraavaan hallitusohjelmaan

Ministerit vetoavat myös kauppoihin ja kioskeihin, ettei energiajuomia myytäisi lapsille.
Energiajuominen myymistä alle 15-vuotiaille halutaan tiukentaa. Kuva: Jouni Porsanger

Perhe- ja peruspalveluministeri Annikka Saarikko (kesk.) sekä maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.) ehdottavat, että energiajuominen myyminen alle 15-vuotiaille pitäisi Suomessa kieltää.

Ministereiden mielestä energiajuomien myyntikielto pitäisi kirjata seuraavan hallituksen hallitusohjelmaan.

Osassa muita EU-maita on jo nyt voimassa oleva tai valmistelussa oleva laki, joka kieltää kofeiinipitoisten juomien myymisen nuorille

– Siksi esitämmekin, että ensisijaisesti energiajuomien myyminen alla 15-vuotiaille pitää kieltää lainsäädännöllisin keinoin. Myyntikielto on kirjattava seuraavan hallituksen ohjelmaan, ministeri Leppä sanoo.

Osa kaupoista rajoittaa jo nyt energiajuomien myyntiä lapsille

Suomessa energiajuomien myyntiä on rajoitettu lähinnä suosituksilla sekä juomapakkauksissa olevilla varoitusmerkeillä, jotka kertovat ettei tuote sovi lapsille.

THL:n ja Valtionravitsemusneuvottelukunnan suositus on, että vähittäiskaupat rajoittaisivat energiajuomien myyntiä lapsille. Osa kaupoista noudattaa jo nyt tätä ohjeistusta.

Ministerit katsovatkin, että nopein keino energiajuomien käytön rajoittamiseksi olisi se, että kaupat sitoutuisivat yhä laajemmin noudattamaan nykyisiä suosituksia.

– Vaihtoehto lainsäädännölle olisi, että energiajuomia myyvät kauppa- ja kioskiketjut sitoutuvat toteuttamaan muutoksen vapaaehtoisesti. Tällöin asiaa ei ole tarvetta kirjata lakiin, ja muutos voidaan toteuttaa nopeammin kuin lainsäädäntöteitse, Leppä sanoo.

Ministerit aikovat järjestää aiheesta pyöreän pöydän keskustelun ensi vuonna.

Energiajuomat aiheuttavat riippuvuutta

Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta (THL) tilattu katsaus energiajuomien ja niitä vastaavien tuotteiden vaikutuksista lasten terveyteen ja hyvinvointiin luovutettiin ministereille 19. joulukuuta.

Selvityksen mukaan energiajuominen jatkuva ja runsas käyttö aiheuttaa kofeiiniriippuvuutta. Lisäksi energiajuomissa on huomattavan paljon sokeria.

– Siksi ei ole yhdentekevää, miten hyvin onnistumme hillitsemään huolestuttavan runsasta energiajuomien käyttöä nuorilla, ministeri Saarikko kommentoi.

Kofeiini lisäksi energiajuomissa on tauriinia ja glukurolaktonia, jotka tehostavat kofeiinin vaikutuksia.

– Kofeiiniherkille ihmisille, raskaana oleville ja lapsille kofeiini saattaa jo pieniä märinä aiheuttaa sydämentykytystä ja vapinaa. Isoina annoksina se voi aiheuttaa ahdistuneisuutta ja jännittyneisyyttä, Saarikko sanoo.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti