Uutiset

Keskustan ryhmän kova tuuletuskokous Berneristä alkoi – " Ei tässä seinille hyppiminen auta "

Keskustan ryhmäjohtaja Antti Kaikkosen mukaan seinille hyppiminen ei auta, vaan asiat keskusteltava rauhassa läpi. Tilannetta helpottaa se, että liikenne- ja viestintäministerinä toimiva Anne Berner (kesk.) aloittaa SEB:n hallituksessa vasta kesäkuussa.
Varapuhemies Mauri Pekkarinen (kesk.) keskusteli liikenne- ja viestintäministeri Anne Bernerin (kesk.) kanssa ennen keskustan eduskuntaryhmän kokouksen alkua. Kuva: Silja Viitala / Lannen Media

Keskustan eduskuntaryhmän jäsenet menivät varsin vaitonaisina ryhmäkokoukseensa torstaina. Keskustan eduskuntaryhmä kokoontui iltapäivällä puimaan liikenne- ja viestintäministeri Anne Bernerin (kesk.) ehdokkuutta ruotsalaisen SEB-pankin hallitukseen. Anne Bernerin ehdokkuus SEB:n hallitukseen on herättänyt kitkerää keskustelua keskustan kansanedustajien piirissä jo keskiviikosta alkaen.

– Katsotaan ja keskustellaan asiat rauhassa. Eiköhän tämä huolella käydä koko paketti, keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen sanoi.

SEB:n uusi hallitus valitaan pankin yhtiökokouksessa 26. maaliskuuta Tukholmassa. SEB on Ruotsin toiseksi suurin pankki Nordean jälkeen. Pankin suurin omistaja on Wallenbergien suvun sijoitusyhtiö Investor.

Keskustan ryhmälle Bernerin ehdokkuus SEB:n hallitukseen tuli täytenä yllätyksenä. Asia selvisi tiistaina SEB-pankin yhtiökokouskutsusta, joka julkaistiin pankin verkkosivuilla.

Berner itse ilmoitti keskiviikkona, että hän aikoo jatkaa ministerinä sen jälkeen, kun hänet on nimitetty yhtiökokouksessa pankin hallitukseen. Pankin hallitus kokoontuu järjestäytymiskokoukseensa jo yhtiökokouspäivänä 26. maaliskuuta. Keskiviikkoiltana oikeuskansleri Tuomas Pöysti viestitti, että Bernerin hallitusjäsenyydelle on olemassa perustuslaillinen este hänen toimiessaan ministerinä.

Tilanne muuttui torstaina, kun SEB kertoi, että Bernerin kausi pankin hallituksessa alkaa vasta 1. kesäkuuta. Berner ei osallistu pankin hallituksen kokouksiin ennen sitä.

– Eiköhän tämä nyt ole tällä selvä. Aluksi oli vallalla väärää käsitystäkin. Oli sellaista luuloa, että Bernerin hallitusjäsenyydessä on kyse täysipäiväisestä toimesta. Kysehän on luottamustoimesta, pääministeri Juha Sipilä sanoi Lännen Median haastattelussa.

Kitkerää keskustelua

Bernerin jatko ei ollut monen keskustaedustajan mielestä lainkaan läpihuutojuttu. Uusia nimiä keskustalaiseksi pätkäliikenneministeriksi oli runsaasti. Keskustan edustajista ainakin Matti Vanhasen, Mauri Pekkarisen, Anne Kalmarin ja Mikko Alatalon nimet olivat esillä.

Liike-elämässä toiminut Berner valittiin 2015 keskustan kansanedustajaksi 9700 äänellä Uudenmaan vaalipiiristä. Hän nousi ensimmäisen kauden kansanedustajana suoraan pääministeri Juha Sipilän (kesk.) suosikkina liikenne- ja viestintäministeriksi. Berner ilmoitti heti kansanedustajaksi valintansa jälkeen, että hän on vain yhden kauden kansanedustaja.

Berner muistetaan liikenne- ja viestintäministerinä monista kiistellyistä uudistuksista, kuten taksilaista. Suomen väylien yhdistämisessä suureen liikenneverkkoyhtiöön hän epäonnistui.

Uusimmat

Fingerpori

comic