Uutiset

Keskustan uusi johtaja selvillä alkuillasta – Kulmuni ja Kaikkonen tentissä aamulla Kouvolan kokouksessa

Tänään alkuillasta on selvillä nouseeko keskustan puheenjohtajaksi Katri Kulmuni vai Antti Kaikkonen.
Elinkeinoministeri Katri Kulmuni ja puolustusministeri Antti Kaikkonen ovat ehdolla keskustan uudeksi puheenjohtajaksi. Kuva: Pekka Aho
Elinkeinoministeri Katri Kulmuni ja puolustusministeri Antti Kaikkonen ovat ehdolla keskustan uudeksi puheenjohtajaksi. Kuva: Pekka Aho

Keskustan ylimääräinen puoluekokous kokoontuu tänään Kouvolaan valitsemaan puolueelle puheenjohtajan. Yksipäiväinen kokous keskittyy vain puheenjohtajan ja mahdollisesti varapuheenjohtajan valintaan. Muuta ohjelmaa on hyvin vähän.

Väistyvä puheenjohtaja Juha Sipilä pitää kokouksessa avauspuheenvuoron. Sipilä voi puheessaan analysoida kausiaan tai testamentata asioita uudelle johtajalle. Omia jatkosuunnitelmiaan Sipilä on toistaiseksi raottanut vain sen verran, että aikoo jatkaa rivikansanedustajana.

Kolme ehdolla, kisa kahden välillä

Keskustan puheenjohtajaksi on ehdolla kolme henkilöä, mutta kisa käydään elinkeinoministeri Katri Kulmunin ja puolustusministeri Antti Kaikkosen välillä. Kolmas ehdokas on hartolalainen maanviljelijä Jari Tasanen.

Puheenjohtajaehdokkaat ottavat mittaa toisistaan viimeisessä tentissä Kouvolan jäähallissa aamupäivällä. Tuoreimmassa, Helsingin Sanomien perjantaina julkaisemassa mielipidemittauksessa Kulmuni oli Kaikkosta suositumpi keskustaa kannattavien vastaajien joukossa. Noin kolmannes kyselyyn osallistuneista ei vielä osannut kertoa kantaansa. Kumpikin ehdokas on kerännyt näyttäviä tukilistoja.

Ehkä myös varapuheenjohtajan vaali

Puoluekokoukseen saapuu vajaat 2000 kokousedustajaa. Yleiskeskustelu ehdokkaista alkaa iltapäivällä.

Kokouksen päättymisaikaa on vaikea arvioida etukäteen. Siihen vaikuttavat yleiskeskustelussa käytettyjen puheenvuorojen pituus ja kokouksessa suoritettavat vaalit.

On mahdollista, että puoluekokouksessa valitaan keskustalle myös uusi varapuheenjohtaja. Näin voi käydä, jos Katri Kulmuni valitaan puheenjohtajaksi. Hän on nykyisin puolueen varapuheenjohtaja.

Menettelytapavaliokunta päättää Kouvolassa lauantaiaamuna, valitaanko puolueelle uusi varapuheenjohtaja, jos Kulmunista tulee puheenjohtaja. Varapuheenjohtajan tehtävästä voisivat olla kiinnostuneita kansanedustajat Petri Honkonen, Mikko Kärnä ja Hilkka Kemppi. Kulmunin lisäksi varapuheenjohtajia ovat kansanedustaja Hannakaisa Heikkinen ja eduskunnasta pudonnut Juha Rehula.

Heistä valitaan

Antti Kaikkonen

45-vuotias kansanedustaja Uudenmaan vaalipiiristä.

Nykyisen hallituksen puolustusministeri, aiemmin eduskuntaryhmän puheenjohtaja.

Kansanedustaja vuodesta 2003.

Asuu Tuusulassa.

Valtiotieteiden kandidaatti.

Sotilasarvoltaan kapteeni.

Katri Kulmuni

32-vuotias kansanedustaja Lapin vaalipiiristä.

Nykyisen hallituksen elinkeinoministeri.

Kansanedustaja vuodesta 2015.

Keskustan varapuheenjohtaja.

Asuu Torniossa.

Yhteiskuntatieteiden maisteri.

Uusimmat

Fingerpori

comic