Uutiset

Keskustelu filippiiniläishoitajista kiehahti – Ulkoministeri Soini syyttää hoitoalan liittojohtajia herjaamisesta

Ulkoministeri Timo Soinin ulostulot kummastuttavat hoitoalan ammattiliittojen Superin ja Tehyn puheenjohtajia. Soini perustelee blogissaan ehdotustaan filippiiniläishoitajien palkkaamisesta sillä, että pitää ihmiselämää pyhänä. Liittojohtajat muistuttavat painottaneensa filippiiniläisten palkkaamista koskevassa kritiikissään nimenomaan eettisten toimintatapojen tärkeyttä.
Ulkoministeri Timo Soinin (sin.) kirjoittamaan sunnuntaina blogissaan, että oikea osoite liittojohtajien "haukuille" olisivat "kuntapäättäjät, myös sosialistit ja kommunistit". Kuva: Silja Viitala

Ulkoministeri Timo Soini (sin.) älähti sunnuntaina hoitoalan liittojohtajien kritiikistä, joka kohdistui hänen lausuntoihinsa.

– Jokainen ihminen ja jokainen elämä on arvokas. Tämä on liittojohtajien hyvä muistaa, kun puhuvat orjatyövoimasta ja karjalaumasta, Soini kirjoitti blogissaan.

– Nimittely on ajan kuva. Ihminen on päässyt kykenemättömyytensä rajalle. Sohaisin ampiaispesää. Huono omatunto pistää liittojohtajat liikkeelle ja haukkumaan minua.

Hoitoalan ammattiliittojohtajat ihmettelevät edelleen Soinin ulostuloja aiheesta ja muistuttavat, että filippiiniläishoitajien palkkauksessa on kyse nimenomaan etiikasta.

– Kyllä me tiedämme, että kaikki he ovat ihmisiä, eihän tässä siitä ollut kyse. Kyse oli toimintavasta, että tuodaan Filippiineiltä kielitaidottomia ihmisiä Suomeen koulutusta vastaamattomiin tehtäviin, sanoo liittohallituksen puheenjohtaja Silja Paavola Suomen lähi- ja perushoitajaliitto Superista.

– Filippiiniläisten rekrytointiin liittyy eettisiä ongelmia, joista on hyvä keskustella perusteellisesti, ennen kuin rekrytointia laajennetaan, toteaa puheenjohtaja Millariikka Rytkönen Sosiaali- ja terveysalan ammattijärjestö Tehystä.

Lännen Mediapyysi sunnuntaina ulkoministeri Soinia kommentoimaan filippiiniläishoitajiin liittyviä ajatuksiaan. Soini kieltäytyi erityisavustajansa välityksellä vedoten työkiireisiinsä.

Hoitoalan ammattiliittojohtajat kritisoivat sunnuntaina Lännen Median jutussa Soinin esitystä palkata hoitajia Filippiineiltä.

Soini ehdotti perjantaina blogissaan seuraavan Suomen suurlähetystön rakentamista Filippiineille. Samalla Soini esitti hoitajien palkkausta kärkihankkeeksi Suomen ja Filippiinien välille.

Hoitoalan ammattiliitot katsoivat, että ulkoministeri ehdottaa käytännössä orjatyötä hoitajapulan korjaamiseksi.

Filippiiniläishoitajien koulutus ei kelpaa Suomessa, eikä EU-lainsäädäntö mahdollista sen pätevöittämistä. Tästä syystä filippiiniläishoitajat työskentelevät Suomessa hoiva-avustajina ja siivoojina.

– Heidät on huijattu Suomeen valheellisilla mielikuvilla, ja Soini ulkoministerinä tietää tämän, kommentoi Rytkönen Lännen Median jutussa.

– Erikoinen ajatus raahata jostakin toisesta maasta meille kielitaidottomia ihmisiä töihin kuin karjalaumaa, sanoi Paavola.

Filippiinit on kehitysmaa, jonka väestöstä yli puolet elää köyhyysrajan alapuolella.

Rytkönen toivoo, että ulkoministeri tutustuu Kuntatyönantajien laajoihin ohjeisiin eettisestä rekrytoinnista. Säännöissä linjataan ulkomailta rekrytoidun henkilön oikeuksiksi muun muassa syrjimättömyys sekä yhtäläinen koulutusmahdollisuus ja urakehitys.

– Tehyn hallitus hyväksyi vuonna 2009 oman eettiseen rekrytointiin liittyvän ohjeistuksen, Rytkönen muistuttaa.

Tehy on linjannut, että Suomen ei tule siirtää omaa työvoimapulaansa kehitysmaiden kannettavaksi. Rytkönen toivoo ulkoministeri Soinin tutustuvan myös Tehyn kattavaan selvitykseen koulutetuista maahanmuuttajataustaisista sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöistä.

Myös perussuomalaisten kansanedustaja Arja Juvonen reagoi sunnuntaina ulkoministeri Timo Soinin kannanottoihin vanhustenhoidon ongelmien ratkaisemisesta filippiiniläistyövoiman avulla. Juvonen lähetti asiasta tiedotteen medialle.

– Hoitajien rekrytointi ulkomailta rikkoo vahvasti eettisyyden ja kestävän kehityksen periaatteita varsinkin, kun koulutettu hoitajat saapuvat Suomeen tekemään koulutustaan vastaamatonta työtä, Juvonen sanoi tiedotteessaan.

– Kun palkkaus tehdystä työstä on vielä matalin mahdollinen, Suomi rikkoo myös Agenda 2030 periaatteita olla mukana poistamassa köyhyyttä Euroopasta.

Juvonen arvosteli ulkomaisten ammattiosaajien käyttöä hoiva-avustajina ja siivoojina ”kikkailuksi”, jossa ulkomaalaisia sairaanhoitajia käytetään hoivabisneksen ja kansainvälisen talouden pelinappuloina tuoton maksimoimiseksi.

– Se että filippiiniläiset ovat työteliäitä ja hyvää väkeä tai että heidän moraalinsa on korkea, ei voi käyttää perusteluna tällaiselle hyväksikäytölle.

Uusimmat

Fingerpori

comic