Uutiset

Kessin hakkuita vastustanut "Lapin Linkola" hyppäsi oravanpyörästä jo 1980-luvulla

Tuvan pöydälle on koottu vanhoja lehtiartikkeleita ja valokuvia.

Teuvo Niemelä, 80, käy niitä läpi ja löytää pian etsimänsä. Siinä se on: valokuva Pentti Linkolasta ja Ville Komsista Kessin metsätiellä 13. kesäkuuta 1987.

-Olimme silloin sanomassa hyvästit Kessin metsille, Niemelä sanoo ja kaivaa lisää kuvia.

Entinen Kessi-aktivisti muistelee kolmipäiväistä vaellusta, jonka hän teki Linkolan ja Komsin kanssa Kessin vanhoihin metsiin 30 vuotta sitten juhannuksen alla. Inarijärven itäpuolella sijaitsevaa Kessiä uhkasivat tuolloin hakkuut, ja inarilainen Niemelä oli liittynyt hakkuita vastustavien luontoaktivistien joukkoon. Heihin lukeutuivat myös Linkola ja Komsi.

Jo alkuvuodesta 1987 Niemelä oli kestinnyt Inarissa eteläsuomalaisia Kessi-aktivisteja ja pohtinut heidän kanssaan toimia hakkuiden estämiseksi. Kesäkuussa Linkolan ja Komsin kanssa tehdyllä vaelluksella tunnelma oli apaattinen.

-Pohdimme, kuinka ihmiskunta ei pysty suojelemaan itseään, Niemelä muistelee.

Inarissa asuva Teuvo Niemelä opittiin tuntemaan 30 vuotta sitten käydyn Kessin metsäsodan aikaan Lapin Linkolana.

Niemelä oli se, joka johti hakkuita vastustavaa Kessi-toimikuntaa ja kävi lokakuussa 1987 viemässä silloiselle ympäristöministerille Kaj Bärlundille (sd.) vetoomuksen Kessin vanhojen metsien säilyttämiseksi.

Niemelä oli myös yksi niistä luonnonsuojelijoista, jotka kahlitsivat itsensä elokuussa 1991 Kessissä järjestetyssä näyttävässä operaatiossa kaivinkoneeseen estääkseen metsäautotien rakentamisen. Kuvat kaivinkoneeseen kahliutuneista aktivisteista levisivät ympäri Suomea.

[image orderno=”2″][/image]

Eteläinen Kessi ei lopulta säästynyt hakkuilta, mutta Kessi-aktivistien toiminnan ansiosta Suomeen perustettiin erämaakomitea, joka laati erämaalain. Sillä suojattiin monta muuta erämaa-aluetta.

-Se oli parempi kuin ei mitään, Niemelä sanoo.

-Muuten kaikki metsät olisi hakattu.

Ammatiltaan Niemelä on lääkäri. Hän työskenteli 1980-luvun alussa Länsi-Pohjan keskussairaalassa Kemissä korvaosaston ylilääkärinä.

Vuonna 1984 Niemelä jätti ylilääkärin viran ja hyppäsi pois oravanpyörästä, kuten nykyisin sanottaisiin. Hän muutti asumaan metsän keskelle vaatimattomaan kalamajaan ja alkoi elää mahdollisimman omavaraisesti.

-Olen ollut aikaani edellä, Niemelä toteaa erakkoajoistaan.

-Asuin kolme vuotta erakkona pienessä majassa. Erakkokausi jäi kuitenkin lyhyeksi, koska minun oli palattava hoitamaan sairasta isääni.

Nykyisin Niemelä kutsuu itseään ekolääkäriksi tarkoittaen sitä, että hän toimii laajasti luonnon ja ympäristön puolesta.

-Lääkäri vannoo puolustavansa elämää ja yrittää parantaa ihmisiä terveeksi. Minä yritän parantaa myös luontoa. Ihmislaji ei voi pelastua, ellei ympäristö säily, hän sanoo.

Varsinaisia lääkärin töitä Niemelä ei ole tehnyt yli 30 vuoteen.

-Olen lääkäri, joka tekee ympäristönsuojelua, hän määrittelee.

Niemelä on ollut mukana luonnonsuojelutoiminnassa ”monella rintamalla”. Läheisimmäksi eri järjestöistä hän kokee Vihreän elämänsuojelun liiton, jonka Pentti Linkola perusti vuonna 1987. Niemelä oli alkuun mukana sen hallituksessa.

-Se oli aktiivista aikaa, hän muistelee 1980-luvun loppua ja 1990-luvun alkua.

Niemelä oli aikanaan aktiivinen myös Vihreässä liitossa mutta jätti liiton toiminnan myöhemmin, koska koki sen kulkevan väärään suuntaan.

-Etelän vihreät eivät ymmärtäneet Erkki Pulliaisen ja minun ajamaa linjaa. Ympäristönsuojelu jäi vuosi vuodelta taka-alalle, ja rinnalle tulivat muut kysymykset. Meidän mielestä luonto oli se, mistä pitää lähteä liikkeelle.

Niemelä sanoo omaavansa linkolalaisen pessimistisen maailmankuvan.

-Ei tämä maailma ole vielä menossa onnelliseen suuntaan. Ekokatastrofista olen puhunut silloin ja puhun edelleen.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic