Uutiset

Kestävä kehitys nivottiin päiväkotien ruokailuun ja luontokasvatukseen - Kasvisruoka ja multaleikit parantavat pikkuväen mikrobikantaa

Uuden mallin ydintä ovat runsas kasvisten, hedelmien ja marjojen syöminen, lapsia osallistava ruokakasvatus, ruokahävikin minimointi sekä monipuoliset luontokontaktit – mukaan lukien jopa mullan käsittely. Arkistokuva

Päiväkotien ruokailuun ja luontokasvatukseen on ideoitu Suomessa kestävää kehitystä tukeva toimintamalli. Se muun muassa edistää lasten positiivista ruokasuhdetta sekä ympäristövastuullisuutta.

Uuden mallin ydintä ovat runsas kasvisten, hedelmien ja marjojen syöminen, lapsia osallistava ruokakasvatus, ruokahävikin minimointi sekä monipuoliset luontokontaktit – mukaan lukien jopa mullan käsittely.

Toimintamalli kehitettiin Luontoaskel hyvinvointiin -hankkeeseen osallistuneissa päiväkodeissa yhdessä päiväkotien ja ruokapalveluiden henkilöstön kanssa.

On todettu, että kosketus monimuotoiseen luontoon sekä runsaasti kasviksia sisältävä ruokavalio rikastavat terveydelle hyödyllistä mikrobistoa elimistössä.

Monipuolinen mikrobisto näyttää olevan erityisen tärkeää lapsuudessa, jolloin immuunipuolustus kehittyy.

Tutkimuksissa on todettu, että kaupungistuneiden väestöjen elintavat ja ympäristö ovat muuttuneet tavalla, joka on yksipuolistanut ihmisen mikrobistoa ja heikentänyt vastustuskykyä.

Aikuisilla on lisäksi havaittu, että maa-aineksen hierominen käsissä lisää kaupungissa asuvien mikrobiston monimuotoisuutta merkittävästi.

Uusimmat

Näkoislehti

4.8.2020

Fingerpori

comic