Uutiset

Khatera oli juuri aloittanut työnsä poliisina, kun Taliban puhkoi hänen silmänsä – Isä oli seurannut tyttärensä liikkeitä ennen hyökkäystä

Afgaaninaisen silmät puukotettiin hyökkäyksessä, jonka epäillään johtuneen työskentelystä kodin ulkopuolella. Naisen isän väitetään tilanneen Talibanin estämään Khatera-tyttärensä töihin menon. Khatera aikoo palata poliisiksi, jos saa näkökykynsä takaisin.
Levottomuudet ovat jatkuneet Afganistanissa Yhdysvaltain ja Talibanin rauhansopimuksesta huolimatta. Reilu viikko sitten Kabulissa yliopistoon tehty terrori-isku tappoi yli 20 henkilöä. Taliban on kiistänyt olleensa iskun takana. Viime viikkoina iskuja on tehnyt erityisesti Isis. Kuva: epa08794656
Levottomuudet ovat jatkuneet Afganistanissa Yhdysvaltain ja Talibanin rauhansopimuksesta huolimatta. Reilu viikko sitten Kabulissa yliopistoon tehty terrori-isku tappoi yli 20 henkilöä. Taliban on kiistänyt olleensa iskun takana. Viime viikkoina iskuja on tehnyt erityisesti Isis. Kuva: epa08794656

33-vuotias Khatera näki kolme moottoripyörällä liikkunutta miestä. Nämä hyökkäsivät Khateran kimppuun tämän lähdettyä työpaikaltaan. Hyökkäyksen jälkeen Khatera ei nähnyt enää mitään, sillä ampumisen lisäksi miehet puukottivat häntä silmiin.

Khatera menetti hyökkäyksen seurauksena näkönsä lisäksi pitkäaikaisen unelmansa omasta urasta. Hyökkäys johtui siitä, että Khateran isä ei hyväksynyt tyttärensä työskentelyä kodin ulkopuolella. Isä ei lämmennyt tyttärensä urahaaveille vuosien suostuttelusta huolimatta.

Aviomies sen sijaan tuki puolisonsa uraa. Khatera oli aloittanut työn rikoksia tutkivana poliisina Ghaznin maakunnassa Keski-Afganistanissa vain kolme kuukautta ennen hyökkäystä.

Khatera ja paikallisviranomaiset syyttävät hyökkäyksestä ääriliike Talibania, joka kieltää osallisuutensa. Khateran isä oli ollut yhteyksissä talibaneihin ja pyytänyt heitä estämään tyttärensä ansiotyössä jatkamisen.

– Näin usein töihin mennessäni isäni seuraavan minua. Hän oli yhteyksissä lähiseudun talibaneihin ja pyysi heitä estämään töihin menoni, Khatera kertoo Reutersin mukaan.

Isä oli soitellut Khateralle lukuisia kertoja hyökkäyspäivänä ja halunnut tietää tämän sijainnin.

Taliban määrää neuvottelujen kulun

Khateraan kohdistunut hyökkäys kuvaa hyvin töihin mielivien afgaaninaisten tilanteen huononemista. Ihmisoikeusaktivistien mukaan Afganistanin vanhakantaiset sosiaaliset normit ja Talibanin voimistuminen Yhdysvaltojen vetäytyessä maasta kiihdyttävät naisten oikeuksien polkemista.

Taliban neuvottelee parhaillaan rauhasta Qatarin Dohassa Afganistanin hallituksen kanssa. Yhdysvallat ja Taliban allekirjoittivat rauhansopimuksen jo helmikuussa, mutta se ei ole pitänyt.

Talibanista on tullut viime vuosina vahva toimija, joka pitkälti määrää myös rauhanneuvottelujen kulun. Afganistanin hallinnon edustajilla on neuvotteluissa ainoastaan sivurooli.

Jos Yhdysvallat vetää kaikki joukkonsa maasta ensi vuonna, uskovat asiantuntijat Talibanin valtaavan maan nopeasti kokonaan itselleen.

Hirmuhallintoa ajavan Talibanin tavoite on hallita pelkästään Afganistania. Se on heikentänyt merkittävästi maassa toimivia Isis-joukkoja. Isis tavoittelee koko maailman herruutta.

Taliban on viime kuukausina vakuuttanut kunnioittavansa naisten oikeuksia sharia-lain perusteella. Koulutetut naiset kuitenkin epäilevät tätä.

– Vaikka julkisissa tehtävissä toimivien afgaaninaisten asema on aina ollut vaarallinen, viimeaikainen koko maan kattava väkivallan aalto on pahentanut tilannetta entisestään, Amnesty Internationalin Afganistanin asiantuntija Samira Hamidi sanoo.

Khatera haluaa palata töihin

Khateran isä on pidätetty. Khateran äiti syyttää tytärtään isän pidätyksestä.

Talibanin edustajan mukaan he ovat tietoisia tapauksesta. Talibanin mukaan kyse on kuitenkin perheasiasta, johon Taliban ei ole osallinen.

Khatera ja hänen viisilapsinen perheensä joutuvat piileskelemään Kabulissa.

Pimeydessä elävä Khatera toivoo, että ulkomaiset lääkärit pystyisivät palauttamaan hänen näkönsä edes osittain.

– Jos se onnistuu, palaan poliisin työhön.

Khatera tarvitsisi tuloja välttääkseen köyhyydessä elämisen. Pääsyy työskentelyyn olisi kuitenkin intohimo oman uran rakentamiseen.

Uusimmat

Fingerpori

comic