Uutiset

Kielto taloyhtiössä viimeinen keino tupakansavulle - kohtuus vaikea määritellä

 

Tupakointikiellon haun taloyhtiöön pitäisi olla se viimeinen keino, jolla savuhaitat suitsitaan.

– Muut mahdollisuudet pitäisi selvittää ensin, koska kiellon hakuprosessi on raskas, toteaa Kuntaliiton erityisasiantuntija

Tarja Hartikainen.

Vuoden alussa voimaan tullut tupakkalaki mahdollistaa sen, että taloyhtiöt voivat hakea kunnan viranomaiselta tupakointikieltoa sekä parvekkeille ja pihoille että asuinhuoneiston asuintiloihin.

Hartikainen toteaa, että taloyhtiössä kannattaa aina ensi vaiheessa selvittää, voidaanko savun kulkeutumista estää esimerkiksi ilmanvaihdon huolto- ja säätötoimin. Myös rakenteelliset korjaukset voivat auttaa.

Kieltämisen kynnys sisätiloissa on vielä korkeampi kuin parveketupakoinnissa. Kielto voidaan myöntää vain, jos savun kulkeutumista ei ole mahdollista kohtuudella ehkäistä rakenteiden korjaamisella tai muuttamisella. Taloyhtiön on toimitettava tekninen selvitys hakemuksensa tueksi.

Tarvittavien korjaus- ja muutostoimien kohtuullisuuden tai kohtuuttomuuden ratkaisee viranomainen.

– Kohtuudella -sanan merkitystä määrittelee myös taloyhtiö, koska kohtuus ei aina kaikille sama. Osalla taloyhtiöistä on enemmän varoja kuin toisella, Hartikainen muistuttaa.

Huolellisuus hakemisessa kannattaa

Asuintilan haltijalle on myös annettava mahdollisuus ehkäistä savun kulkeutuminen omilla toimillaan. Tilan haltijaa on lisäksi kuultava virallisesti ennen hakemuksen tekemistä.

– Huolellisesti tehdyt esitoimet ja hyvin valmisteltu hakemus jouhevoittavat viranomaisen työtä merkittävästi ja takaavat viranomaiskäsittelyn kustannusten pysymisen kohtuullisina, toteaa päälakimies

Jenni Hupli

Kiinteistöliitosta.

Kuntaliiton Hartikaisella ei ole tietoa, että tupakointikieltoja parvekkeille ja pihamaalle olisi juuri langettu.

– Niihin menee vielä aikaa, sillä todennäköisesti taloyhtiöissä on vielä kuulemiset kesken. Kuulemisajan jälkeen on vielä oma kolmen kuukauden aikansa mahdolliselle kantelulle, hän muistuttaa.

Isännöintiliitto, Kiinteistöliitto, Kuntaliitto, Helsingin kaupunki ja Valvira ovat julkaisseet tarkennetut ohjeet ja lomakkeet tupakointikieltohakemuksen tekemistä ja käsittelyä varten. Niissä otetaan huomioon asunnon sisäosiin haettavan tupakointikiellon erityispiirteet. Ensimmäinen ohjeistus ulkotiloja varten saatiin tammikuussa.

Vuokrataloyhtiöt saavat oman ohjeistuksensa vielä ennen kesää.

 

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic