Uutiset

Kiina aikoo rakentaa avaruuteen aurinkovoimalan

Peking kirii kovalla vauhdilla kiinni muita avaruusvaltoja. Se lähettää mönkijän Marsiin ensi vuonna.
Kiina käynnisti elokuussa 2017 aurinkovoimalan, jonka aurinkopaneelit oli pystytetty muistuttamaan pandakarhua. Kuvassa pandan "silmä". Kuvaaja: HOW HWEE YOUNG

Kiina aikoo rakentaa avaruuteen aurinkovoimalan, joka jonain päivänä pystyisi lähettämään energiaa Maahan tarpeeksi valaisemaan kokonaisen kaupungin, kertoo uutiskanava CNN.

Tutkijat joutuvat kuitenkin tätä ennen vielä selvittämään valtavia teknisiä ongelmia. Onnistuessaan projekti olisi valtava askel eteenpäin tiellä ilmastoystävällisen energian käytön laajentamiseksi.

Aiemmin on arvioitu avaruuteen perustettavan aurinkovoimalan (SSP) olevan liian kallis toteutuakseen. Nyt Peking aikoo kuitenkin investoida 2,5 biljoonaa yuania (323 mrd.e) uusiutuvaan energiaan vuoteen 2020 mennessä. Kyseeseen tulevat aurinko-, tuuli-, vesi- ja ydinvoima.

Valtion omistama Kiinan Ilmakehä- ja avaruustiede -korporaatio toivoo avaruuteen sijoitettavan aurinkovoimalan olevan toiminnassa vuoteen 2050 mennessä. Raportti julkaistiin Tiede ja teknologia -lehdessä.

Lasersäteitä voitaisiin käyttää myös aseina

Energia voitaisiin lähettää Maahan mikroaalloilla tai lasereilla. Pang Zhihao, tutkija Kiinan avaruusteknologia-akatemiasta, varoitti kuitenkin hankkeen voivan olla vaarallinen ihmisille, kasveille ja eläimille.

Jotkut myös pelkäävän SSP:n tuottamien lasersäteiden olevan potentiaalinen ase Kiinan asevoimille.

Kiina tuli mukaan avaruuskilpaan myöhään, se lähetti ensimmäisen satelliittinsa Maata kiertävälle radalle vuonna 1970. Se on kuitenkin edistynyt nopeasti viime vuosina lähetettyään ihmisen avaruuteen ja mönkijän Kuun pimeälle puolelle.

Presidentti Xi Jinpingin kaudella Kiina on investoinut miljardeja avaruusohjelman kehittämiseen.

Seuraavaksi mönkijä Marsiin

Sunnuntaina Kiinan kansan poliittisen neuvoa-antavan konferenssin aluksi Kiinan kuumönkijän pääkehittäjä kertoi suunnitelmissa olevan mönkijän lähettäminen myös Marsiin.

– Viimeisten 60 vuoden aikana olemme saavuttaneet paljon, mutta olemme vielä jäljessä muista maailman avaruusvalloista. Meidän pitää kiihdyttää vauhtia, kertoi Wu Weiren CNN:n mukaan. Hän sanoi että mönkijä lähetettäisiin punaiselle planeetalle ensi vuonna.

Avaruudesta saatava aurinkoenergia on suurin potentiaalinen energialähde ihmiskunnalle ja se voisi täyttää kaikkien ihmisten sähkön tarpeen, kertoo Yhdysvaltain kansallinen avaruusseura. Sen hyödyntämisessä on kuitenkin vielä erittäin suuria ongelmia, kuten se miten voimala saataisiin avaruuteen ja miten sen tuottama energia saataisiin parhaiten siirretyksi maahan.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti