Uutiset

Kiina ei pelkää Trumpin kauppasotaa: kiinalaisen median mielestä muun maailman pitäisi liittoutua nyt Yhdysvaltojen kauppapolitiikkaa vastaan

Kaikki maat yhdistäkää voimanne Amerikan kauppapolitiikkaa vastaan! kehotti China Dailyn pääkirjoitus tiistaina.

Kiinalaisen median mielestä presidentti Donald Trumpin tulliuhkailut ovat takapajuista, vanhanaikaista politiikkaa, joka on omiaan vahingoittamaan kansainvälistä taloutta ja loppujen lopuksi Yhdysvaltoja itseään. Mahdollisia harmeja Kiinan omalle taloudelle ei kiinalaisessa mediassa ruodita.

Trumpin hallinto on ilmoittanut asettavansa kiinalaistuotteille mittavia tuontitulleja jopa 200 miljardin dollarin arvosta. Kiinan kauppaministeriö ilmoitti vastaavasti asettavansa yhtä suuria tulleja amerikkalaistuotteille, mikäli Trump toteuttaa uhkauksensa.

Täysi tuki vastatulleille

China Dailyn pääkirjoitus antaa tukensa Pekingin nopealle vastaiskulle suojella omia kansallisia etujaan. Sen mukaan isojen talouksien kuten EU:n ja Kiinan tulisi liittoutua nyt Yhdysvaltoja vastaan ja näyttää, kuinka kansainvälisen talouspelin nappuloilla pelataan.

Lehden analyysin mukaan Yhdysvallat hukkaa kauppapolitiikallaan loistavan mahdollisuuden muun muassa vallata Kiinan automarkkinoita. Kiina on amerikkalaisten autotehtaiden keskeinen kasvumarkkina. Esimerkiksi Fordin alkuvuoden myynnistä kolmannes tuli Kiinasta.

Lehden haastattelemat asiantuntijat korostavat mahdollisten vastatullien haitallisuutta myös Yhdysvaltain maataloudelle. Esimerkiksi soijaa viedään Kiinaan 14 miljardin dollarin arvosta.

Lehden haastattelemat asiantuntijat korostavat mahdollisten vastatullien haitallisuutta myös Yhdysvaltain omalle maataloudelle. Esimerkiksi soijaa viedään Kiinaan 14 miljardin dollarin arvosta. Jos Kiina asettaa maataloustuotteille 25 prosentin tuontiveron, kärsivät siitä amerikkalaiset maanviljelijät.

Pelkkää bluffia

Xinhuan haastattelemien asiantuntijoiden mukaan Yhdysvaltojen toimet häiritsevät koko maailmanlaajuista kauppaa. Yhtä suurta kauppakonfliktia ei uutistoimiston mukaan ole nähty vuosikymmeniin.

Toisen asiantuntijan mukaan Trumpin tulliuhkailut ovat pelkkää bluffia. Kiinan ja Yhdysvaltain kahdenkeskiset neuvottelut ovat sujuneet hyvin, ja Trump toteuttaa uhkauksensa vain jos neuvotteluissa tapahtuu käänne huonompaan.

Joutuminen kauppasodan keskiöön on Kiinalle epämiellyttävää, mutta se aikoo silti voimakkaasti puolustaa omia kansallisia intressejään. Kiinankielisen analyysin mukaan Trumpin talouspolitiikkaa myös kritisoidaan voimakkaasti ympäri maailmaa.

Kansan päivälehti (Renmin Ribao) korosti taloussivuillaan tiistaina puolestaan Kiinan talouden vakaata kasvua huolimatta kansainvälisen kauppasodan uhkakuvista.

Mikäli tilanne eskaloituu kauppasodaksi, Kiina on valmis ottamaan iskun vastaan, muusta maailmasta ei idässä olla yhtä varmoja, kerrottiin tiistaina myös New York Timesissa.

Financial Times puolestaan arvelee Kiinan vastatullitaktiikan olevan keino yrittää välttää kauppasota, eikä suinkaan lietsoa sitä.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti