Uutiset

Kiina hermostui USA:n päätettyä myydä F-16-hävittäjiä Taiwanille

Peking vaati Washingtonia perumaan kaupat tai "kantamaan kaikki seuraukset".
Taiwanin ilmavoimien F-16-hävittäjiä lentonäytöksessä syyskuussa 2017. Yhdysvallat myy Taiwanille lisää samantyyppisiä hävittäjiä. Kuva: RITCHIE B. TONGO
Taiwanin ilmavoimien F-16-hävittäjiä lentonäytöksessä syyskuussa 2017. Yhdysvallat myy Taiwanille lisää samantyyppisiä hävittäjiä. Kuva: RITCHIE B. TONGO

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin hallinto on hyväksynyt kahdeksan miljardin dollarin asekaupan Taiwaniin. Yhdysvallat myy Taiwanille muun muassa 66 uutta F-16C/D-hävittäjäkonetta, ilmoitti maan ulkoministeriö tiistaina uutiskanava CNN:n mukaan.

Kauppa on omiaan raivostuttamaan Kiinan, joka pitää Taiwania kapinallisena maakuntanaan. Yhdysvaltain ja Kiinan suhteet ovat kireät jo Hongkongin tilanteen ja maiden välisen kauppakiistan takia.

Hallinnon virkailijat olivat jo aiemmin kertoneet kaupasta CNN:lle, mutta siinä vaiheessa oli vielä mahdollista, että kauppa peruttaisiin epävarmojen Kiina-suhteiden takia.

Peking hermostui julkisesti kaupasta jo viime viikolla, kun siitä kerrottiin ensi kerran.

Perjantaina Kiinan ulkoministeriön tiedottaja Hua Chunying sanoi asekaupan haittaavan Kiinan suvereniteettia ja keskeisiä intressejä.

– On painotettava, että Taiwanin asia koskee Kiinan suvereniteettia, alueellista koskemattomuutta ja turvallisuusintressejä, Hua sanoi.

Hän varoitti, että ”Yhdysvallat kantaa kaikki seuraukset”, ellei se peru asekauppoja.

Taiwanin sotilaallinen kyky kasvaa

Yhdysvaltain kongressin molemmat valtapuolueet hyväksyivät kaupan.

”F-16-kauppa Taiwaniin lähettää vahvan viestin Yhdysvaltain sitoutumisesta turvallisuuteen ja demokratiaan Tyynenmeren alueella”, sanoivat edustajainhuoneen demokraattijäsen Eliot Engel ja republikaanijäsen Michael McCaul yhteisessä lausunnossaan viime viikolla.

Heidän mukaansa Yhdysvaltain on tehtävä kaikkensa auttaakseen ystäviään kun Kiina lisää sotilaallista aggressiotaan alueella.

Kauppa harmittaa Pekingiä erityisesti siksi, että hävittäjien avulla Taipei lisää kykyään suorittaa sotilasoperaatioita Taiwaninsalmessa, joka erottaa Manner-Kiinan Taiwanista.

Vuoden 2010 jälkeen Yhdysvallat on myynyt aseita Taiwanille yli 15 miljardin dollarin arvosta.

Uusimmat

Fingerpori

comic