Uutiset

Kiina mainostaa "väkivallatonta" Hongkong-strategiaansa yllättävässä paikassa, suomalaisessa lehdistössä – päätoimittaja perustelee julkaisupäätöstä

Kiinan kansantasavallan Hongkongin erityishallintoalue osti sunnuntain lehteen koko sivun ilmoituksen Helsingin Sanomista. HS:n mainos sai kritiikkiä, mutta päätoimittaja Kaius Niemen mukaan hän arvioi julkaisukelpoisuuden. Mellakat Hongkongissa jatkuivat sunnuntaina.
Mellakat ovat jatkuneet Hongkongissa jo kolme kuukautta. Sunnuntaina väkivaltaisuudet kiihtyivät taas. Kuva: FAZRY ISMAIL
Mellakat ovat jatkuneet Hongkongissa jo kolme kuukautta. Sunnuntaina väkivaltaisuudet kiihtyivät taas. Kuva: FAZRY ISMAIL

Kiinan johto otti käyttöön uuden strategian Hongkongin levottomuuksien hillitsemiseksi. Hongkongin erityishallintoalue eli käytännössä Kiina osti koko sivun ilmoituksen sunnuntain Helsingin Sanomista.

Mainoksessa Kiina kirjoittaa näin suomeksi:

– Olet lukenut, nähnyt ja kuullut paljon Hongkongin tapahtumista ja protesteista. Mutta se, mitä olet lukenut, nähnyt tai kuullut – tai jakanut sosiaalisessa mediassa – on vain yksi osa monimutkaista yhteiskunnallista, taloudellista ja poliittista palapeliä. Tämän palapelin me ratkaisemme itse. Ja se saattaa viedä aikaa.

Kiina siis varoittaa ulkopuolisia puuttumasta Hongkongin kiistoihin. Toisaalta maa lisää:

– Olemme kuitenkin päättäneet löytää tilanteeseen rauhanomaisen, järkevän ja kohtuullisen ratkaisun.

Kiina on ostanut samantyyppisiä muun muassa englanniksi käännettyjä mainoksia lehdistä ympäri maailmaa. Ruotsissakin julkaistiin vastaava mainos.

Päätoimittaja teki julkaisupäätöksen

HS:n mainos keräsi runsasta kritiikkiä Suomessa sunnuntaina.

HS:n vastaava päätoimittaja Kaius Niemi kommentoi Lännen Medialle, että hän teki julkaisupäätöksen. Mainos tuotiin toimituksen johdon nähtäväksi.

– Päätöstä täytyy arvioida mainoksen pohjalta. Jos Kiinan kansantasavalta yrittäisi julkaista mainoksen, jossa kiellettäisiin Tiananmenin verilöyly, emme julkaisisi sellaista, Niemi sanoo.

Hänen mukaansa mainoksessa Kiina kertoo pyrkivänsä rakentavaan ratkaisuun. Mainostamisessakin on sananvapaus.

– Tässä tapauksessa ei ylity eettinen puoli eikä lainsäädäntö. Ruotsissa Dagens Nyheter päätyi samaan julkaisupäätökseen.

Päätoimittaja saa nähtäväkseen vuosittain jonkin verran mainoksia, joissa pyydetään hänen näkemystään julkaisuun.

– Kiinan tapauksessa katsomme jatkossa mainontaa tilannekohtaisesti. Ei kuitenkaan ole tavatonta, että yksittäinen valtio ilmoittelee meillä, Niemi sanoo.

Muutama viikko aiemmin lehti julkaisi Niemen mukaan vastapuolta, Hongkongin mielenosoittajia tukevan mainoksen.

Hän painotti, että HS uutisoi jatkossakin Kiinasta ja mielenosoituksista riippumattomasti. Niemi uskoo, että jatkossa journalismin sisältö esimerkiksi Hongkongin tilanteesta ratkaisee, miten mainos vaikuttaa lehden imagoon.

Poliittiset nuorisojärjestöt tuomitsevat

Kokoomusnuoret julkaisi sunnuntaina kannanoton, jonka mukaan Kiinan propagandan julkaiseminen osoittaa surkeaa harkintakykyä.

– Mainoksen ongelmallisuus tulee ilmeiseksi, jos vaihdamme Kiinan Venäjäksi. Kuinka moni meistä pitäisi asiallisena, että Suomen arvostetuin sanomalehti julkaisisi Kremlin maksamaa propagandaa, jossa annettaisiin väärää tai yksipuolista tietoa esimerkiksi Venäjän miehittämien alueiden tilanteesta? kirjoitti kokoomusnuorten vt. puheenjohtaja Reza Abdali.

Myös kokoomus- ja vasemmisto-opiskelijat löysivät mainontakysymyksessä toisensa ja tuomitsivat yhdessä Kiinan toimet Hongkongissa.

Mainoksen taustalla on Kiinan huoli kaupankäynnistä

Hongkong on yksi maailmantalouden johtavista keskuksista. Se siirtyi Britannialta Kiinan omistukseen vuonna 1997.

Kiina on soveltanut Hongkongissa ”Yksi maa, kaksi järjestelmää”-periaatetta. Se tarkoittaa kuulumista Kiinaan, mutta erityisvapauksia. Sekä brittien siirtomaahallinto että erityisasema Kiinassa ovat auttaneet Hongkongin taloudellista menestystä.

Kiinan mainoksessa esiintyy huoli siitä, että mellakat uhkaavat Hongkongin asemaa vapaamielisenä ja monikulttuurisena maailmantalouden solmukohtana.

– Ei ole epäilystäkään siitä, ettemme selviäisi tästä tilanteesta. Selviämme aina, viestii Kiina mainoksen lopussa itsevarmasti.

Sanoilla vähän tekemistä todellisuuden kanssa

Kiina korostaa mainoksessa, se irtisanoutuu väkivallan käytöstä. Samaan aikaan Hongkongissa poliisi käytti sunnuntaina kyynelkaasua ja kumiluoteja mielenosoittajien taltuttamiseen.

Poliisi ampui vesitykillä, kumiluodeilla ja kyynelkaasulla mielenosoittajia, jotka vastasivat heittämällä palopommeja ja tiiliä virkavaltaa ja hallintorakennuksia kohti. Vesitykki ampui sinistä väriainetta, mikä helpottaa mielenosoittajien pidätyksiä.

Väkivaltaisuudet kiihtyivät taas sunnuntaina kolme kuukautta kestäneissä mielenosoituksissa. Mielenosoittajat vaativat muun muassa demokraattisia vaaleja ja yleistä äänioikeutta.

Mielenosoituksien on odotettu edelleen kohti tiistaita 1. lokakuuta, kun kommunistinen Kiina juhlii 70-vuotispäiväänsä.

Hongkongin vapaustaistelu on Kiinalle kova paikka. Jättivaltio yrittää näyttää liberaalilta ulospäin, vaikka se pitää toisinajattelijat edelleen tiukassa otteessa kuoleman uhalla.

Juttua on täydennetty 29.9. kello 15.10 Helsingin Sanomien vastaavan päätoimittajan Kaius Niemen haastattelulla ja poliittisten nuorisojärjestöjen kannanotoilla.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti