Uutiset

Kiina mainostaa "väkivallatonta" Hongkong-strategiaansa yllättävässä paikassa, suomalaisessa lehdistössä – samanaikaisesti mellakat kuriin kyynelkaasulla

Kiinan kansantasavallan Hongkongin erityishallintoalue osti sunnuntain lehteen koko sivun ilmoituksen Helsingin Sanomista. Mellakat Hongkongissa jatkuvat sunnuntaina.
Mellakat ovat jatkuneet Hongkongissa jo kolme kuukautta. Sunnuntaina väkivaltaisuudet kiihtyivät taas. Kuva: FAZRY ISMAIL
Mellakat ovat jatkuneet Hongkongissa jo kolme kuukautta. Sunnuntaina väkivaltaisuudet kiihtyivät taas. Kuva: FAZRY ISMAIL

Kiinan johto on ottanut käyttöön uuden strategian Hongkongin levottomuuksien hillitsemiseksi. Hongkongin erityishallintoalue eli käytännössä Kiina on ostanut koko sivun ilmoituksen sunnuntain Helsingin Sanomista.

Mainoksessa Kiina kirjoittaa näin suomeksi:

– Olet lukenut, nähnyt ja kuullut paljon Hongkongin tapahtumista ja protesteista. Mutta se, mitä olet lukenut, nähnyt tai kuullut – tai jakanut sosiaalisessa mediassa – on vain yksi osa monimutkaista yhteiskunnallista, taloudellista ja poliittista palapeliä. Tämän palapelin me ratkaisemme itse. Ja se saattaa viedä aikaa.

Kiina siis varoittaa ulkopuolisia puuttumasta Hongkongin kiistoihin. Toisaalta maa lisää:

– Olemme kuitenkin päättäneet löytää tilanteeseen rauhanomaisen, järkevän ja kohtuullisen ratkaisun.

Kiina on ostanut samantyyppisiä muun muassa englanniksi käännettyjä mainoksia lehdistä ympäri maailmaa.

Taustalla huoli kaupankäynnistä

Hongkong on yksi maailmantalouden johtavista keskuksista. Se siirtyi Britannialta Kiinan omistukseen vuonna 1997.

Kiina on soveltanut Hongkongissa ”Yksi maa, kaksi järjestelmää”-periaatetta. Se tarkoittaa kuulumista Kiinaan, mutta erityisvapauksia. Sekä brittien siirtomaahallinto että erityisasema Kiinassa ovat auttaneet Hongkongin taloudellista menestystä.

Kiinan mainoksessa esiintyy huoli siitä, että mellakat uhkaavat Hongkongin asemaa vapaamielisenä ja monikulttuurisena maailmantalouden solmukohtana.

– Ei ole epäilystäkään siitä, ettemme selviäisi tästä tilanteesta. Selviämme aina, viestii Kiina mainoksen lopussa itsevarmasti.

Vähän tekemistä todellisuuden kanssa

Kiina korostaa mainoksessa, se irtisanoutuu väkivallan käytöstä. Samaan aikaan Hongkongissa poliisi käytti sunnuntaina kyynelkaasua ja kumiluoteja mielenosoittajien taltuttamiseen.

Poliisi ampui vesitykillä, kumiluodeilla ja kyynelkaasulla mielenosoittajia, jotka vastasivat heittämällä palopommeja ja tiiliä virkavaltaa ja hallintorakennuksia kohti. Vesitykki ampui sinistä väriainetta, mikä helpottaa mielenosoittajien pidätyksiä.

Väkivaltaisuudet kiihtyivät taas sunnuntaina kolme kuukautta kestäneissä mielenosoituksissa. Mielenosoittajat vaativat muun muassa demokraattisia vaaleja ja yleistä äänioikeutta.

Mielenosoituksien on odotettu edelleen kohti tiistaita 1. lokakuuta, kun kommunistinen Kiina juhlii 70-vuotispäiväänsä.

Hongkongin vapaustaistelu on Kiinalle kova paikka. Jättivaltio yrittää näyttää liberaalilta ulospäin, vaikka se pitää toisinajattelijat edelleen tiukassa otteessa kuoleman uhalla.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti